In het voorjaar werd door de stuurgroep Natuurinrichtingsproject De Blankaart het traject van de winterdijk goedgekeurd zodat Waterwegen en Zeekanaal na 13 jaar de stedenbouwkundige aanvraag eindelijk kan indienen.  Met deze investeringen die 3,5 miljoen Euro zouden bedragen, wil men enerzijds de veiligheid van de bewoners van het Blankaartbekken garanderen en anderzijds de internationaal erkende natuurwaarden van het Blankaartbekken behouden en verder ontwikkelen.

De aanleg van een waterkering of winterdijk werd reeds beslist in 2001.  Aanleiding waren de extreme overstromingen in de winter 1993-1994.  Nu wil men hiermee het gebied vrijwaren van watersnood.
In een eerste fase werd alvast de Oostbroekstraat verhoogd, werd de pompcapaciteit op de Stenensluitvaart verdubbeld, kwam er een eerste fase peilverhoging rond de Blankaart en werden laaggelegen gronden aangekocht.
In de tweede fase wil men nu de winterdijk realiseren, het bekken van de Engelendelft isoleren van het Blankaartbekken en de reeds eerder doorgevoerde peilverhoging uitbreiden naar het hele projectgebied.  Hierdoor wordt het zomerpeil op 2,70 meter gebracht, terwijl het grondwater er in de winter 2,90 meter hoog zal staan. Deze waterpeilverhoging is opgelegd om de natuurwaarden te behouden en verder te ontwikkelen. Verschillende pompen die voorzien zijn in de winterdijk, moeten de landbouw toelaten om overtollig water binnendijks over te pompen naar het buitendijks gebied indien dit nodig zou blijken. Om het afvoergebied van de Engelendelft te isoleren van de peilverhoging in het Blankaartbekken is het cruciaal om een gemaal van 0,5m³ per seconde te plaatsen langs het kanaal Ieper-IJzer. De Zuidijzerpolder die eveneens deel uitmaakt van de stuurgroep benadrukt overigens dat de tweede peilverhoging pas kan plaatsvinden na realisatie van zowel de waterkering als de hydrologische isolatie van de Engelendelft.

Ten slotte moet het Vlaams Gewest nog een aantal van de meest laaggelegen percelen verwerven.  Ruilgronden in dit gebied blijken overigens schaars te zijn.  Voor de Zuidijzerpolder worden alvast met de realisatie van de waterkering een groot aantal landbouwpercelen en -bedrijven gevrijwaard bij extreme overstromingen. (DLD)