Als uit een haalbaarheidsstudie zou blijken dat het project van een urnenkerk in Lampernisse niet haalbaar is, dan kan deze gerust ondergebracht worden in de ook al te sluiten kerk van Oudekapelle.  Voor deze kerk heeft men immers nog geen herbestemming kunnen vinden.  Dat kon maandagavond vernomen worden van schepen Martin Obin (CD&V).  Intussen werd ook 277.000 Euro vrijgemaakt voor herstellingswerken aan de kerk van Oudekapelle.  Daar zijn metsel- en dakwerken voorzien in 2018.  En ook de kerk van Nieuwkapelle krijgt een tweede fase van zijn herstellingswerken: metselwerken en restauratie van brandglasramen zullen in 2017 een slordige 215.000 Euro gaan kosten.

En de fusie tussen stad en OCMW gaat verder.  Men wil komen tot één personeelsdienst, één secretariaat, één dienst communicatie, één sociale dienst en één technische dienst.  Op termijn moet er ook één financiële dienst komen.  Verder wordt de welzijnsdienst van het OCMW de trekker van het welzijnsoverleg tussen de OCMW-diensten en de diensten van het stadsbestuur die ook welzijnsgerelateerd zijn.  Ook wordt het lokaal dienstencentrum overgeheveld naar het OCMW en de technische dienst van het OCMW wordt gevoegd bij deze van het stadsbestuur. Tenslotte wordt de ambulancedienst dan weer naar de stad overgedragen.

De boodschappendienst wordt uitgebreid met een dienst Bib aan Huis.  Hiermee komt de bib naar de medemens thuis die een beperkte mobiliteit heeft.  Hiervoor doet men een beroep op sociale organisaties en het vrijwillgersbestand dat men wil uitbreiden.  Volgende week gaan we met eDiksmuide dieper in op Bib aan Huis en de boodschappendienst die op vandaag nog te veel in het centrum geconcentreerd blijft..

En dan was er ook nog de waarschuwende vinger van schepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open).  Op de vraag van raadslid Katleen Winne (Idee2006) waarom Diksmuide net tijdens de week van de mobiliteit erin slaagde om de stad te laten dichtslibben tijdens werken aan de Hoge Brug, wees de schepen met een beschuldigende vinger richting aannemer.  Diksmuide had voorafgaandelijk aan zowel Wegen en Verkeer die bouwheer was  als aan de betrokken aannemer gevraagd voor de nodige voorzorgsmaatregelen en communicatie te zorgen bij de werken aan de Hoge Brug, die voor het Diksmuids verkeer zowat de achillespees is.  Maar er kwamen geen aankondigingsborden en ook de tijdelijke verkeerslichten waren slecht afgesteld met de gekende verkeersknoop tot gevolg.  Voor de schepen moet het verder ook gedaan zijn met straten open te breken zonder hiervoor te verwittigen!  De wegenwerkers zijn bij deze gewaarschuwd.  Intussen kondigde schepen Vanlerberghe reeds de volgende moeilijke verkeerssituatie aan.  Midden oktober zal het kruispunt Oude Barriere heraangelegd worden.  Bij de herasfaltering zal het kruispunt gedurende enkele dagen volledig afgesloten worden.  Diksmuide heeft dan ook nu reeds een coördinatievergadering gevraagd met alle partijen om een herhaling van het verkeersinfarct van vorige week te vermijden. (DLD)