De Diksmuidse vrije school Klimop aan de Pluimstraat heeft als eerste Vlaamse school voor buitengewoon onderwijs de erkenning gekregen voor oudervriendelijke school.  Ze kreeg dit label van het VCOV, de Vlaamse confederatie van ouders en ouderverenigingen.  Op basis van een dossier en een schoolbezoek oordeelde een onafhankelijke commissie dat Klimop een oudervriendelijke school is.  Klimop mag deze eretitel dragen tijdens de volgende drie schooljaren.

Het doorlichtingsteam liet optekenen dat de hele school betrokkenheid ademt, zelfs van zodra men nog maar enkele meters binnen bent.  Zelden meegemaakt, zo stelde men in de audit.  Het hele Klimop-team, zowel team als directie, laat ouders dan ook toe om zo aanwezig te zijn in de school.  En dat zorgt voor een verhoogde ouderbetrokkenheid.   Er is dan ook een goede samenwerking tussen school en vriendenkring.  Deze laatste zorgde ondermeer voor een rustige ruimte op de speelplaats en begin dit schooljaar kregen leerlingen uit de brugklas en kinderen met autisme fietsen en fietshelmen.  Binnenkort wil men ook een parcours uitbouwen in het grasplein zodat vaardigheden kunnen geoefend worden vooraleer men zich waagt op de openbare weg.  Dit jaar wil men ook nog het tekort aan ballen en stoepkrijt aanvullen.  En dat er een mooie samenwerking is tussen vriendenkring en school mag ook nog blijken uit het feit dat de vriendenkring een plaatsje heeft gekregen op de website van de school www.klimopdiksmuide.be. Overigens gaat een vriendenkring een stap verder dan een gewone ouderraad van een school, in de vriendenkring is immers ook plaats voor ouders van ex-leerlingen.  Hierdoor wordt ook de ervaring gebruikt bij de werking.  Nu wordt deze samenwerking dus ook officieel in de kijker geplaatst met het label van “oudervriendelijke school”.

Intussen krijgt de vriendenkring van Klimop ook een nieuwe voorzitster.  Jef Boone, die voorzitter was sinds de opstart van de vriendenkring, moet om beroepsredenen de fakkel doorgeven.  Vanaf volgend schooljaar wordt Anneke De Saeger voorzitster.  (DLD)