De voltallige Diksmuidse oppositie heeft klacht ingediend bij de provinciegouverneur tegen Diksmuides gemeenteraadsvoorzitter Johan Allyns.  Oorzaak is de weigering van Johan Allyns om tijdens de gemeenteraad van 25 april een toegevoegd punt van N-VA-er Bert Laridon op de agenda te plaatsen voor de bespreking van de heraanleg van de Grote Markt.  Met het toegevoegd punt wou Bert Laridon klaarheid omtrent de aanwezigheid van het standbeeld van Generaal Jacques op de Grote Markt.  Het was voor hem dan ook noodzakelijk duidelijkheid te hebben over de mogelijkheid een volledig vrij marktplein te hebben vooraleer de bespreking rond de heraanleg van de Grote Markt aan te vatten.  Door dit verplaatsingsverzoek te miskennen en het te plaatsen op het einde van de zitting heeft de gemeenteraadsvoorzitter het toegevoegd punt van N-VA zonder voorwerp gemaakt.  Daarom vraagt de Diksmuidse oppositie aan de gouverneur om het nodige onderzoek naar de rechtsgeldigheid van deze houding van de voorzitter van de Diksmuidse gemeenteraad in te stellen en bijgevolg ook een onderzoek in te stellen naar de stemming over het punt rond de heraanleg van de Grote Markt.

Het zit de verenigde Diksmuidse oppositie, die voltallig met alle raadsleden van N-VA en Idee2006 en onafhankelijk raadslid Mieke Van Robaeys de klacht heeft ondertekend, hoog dat voorzitter Allyns op de uitdrukkelijke schriftelijke vraag om dit toegevoegd punt voor de bespreking van de heraanleg van de Grote Markt te plaatsen niet is ingegaan maar dat hij het punt toevoegde op het einde van de dagorde.  Toen bij de opening van de zitting van de gemeenteraad de fractievoorzitter van N-VA deze vraag mondeling herhaalde, werd dit verzoek door de voorzitter nogmaals afgewezen. Meer nog, hij wenste hierover zelfs geen stemming te houden.  En dat kan volgens de verenigde Diksmuidse oppositie niet. Een voorzitter van de gemeenteraad heeft immers de plicht te waken over een correcte behandeling van alle fracties.  Hiermee heeft hij de behandeling van dit toegevoegd punt volledig miskend.

De oppositie wacht nu het onderzoek van de gouverneur af.  Hij zal moeten beslissen over ondermeer de rechtsgeldigheid van de goedkeuring van het punt rond de heraanleg van de Grote Markt die de meerderheid goedkeurde.  De oppositie wou tijdens de raad niet deelnemen aan de stemming uit protest tegen de handelswijze van de voorzitter van de gemeenteraad. (DLD)