In Diksmuide start men een techniekacademie op.  In deze reeks van 12 workshops, die zich richt tot kinderen van 10 tot 12 jaar kan men op een creatieve, maar niet-schoolse manier kennis maken met de wereld van het metaal, hout, elektriciteit, chemie, elektronicakuntstof, bouw, biotechnologie en informatica.  Een boeiende wereld volgens coördinator Rik Hostyn van hogeschool Vives die Techniekacademie ook in 53 andere West-Vlaamse gemeenten succesvol kon opstarten.  Zowel Diksmuide, als plaatselijke scholen en bedrijven die het initiatief steunen, willen hiermee inspelen op de trend om techniek bij de jeugd populair te maken.

De Vlaamse arbeidsmarkt kampt al jaren met een structureel tekort aan technische en wetenschappelijke profielen.  Zelfs in crisistijden raken de openstaande betrekkingen niet ingevuld.  Het is dan ook een duidelijk signaal dat er te weinig jongeren voor een technische loopbaan kiezen.  Techniekacademie kan dan ook voor deze kinderen de wegwijzer zijn naar morgen, ze laat hen deze wereld van de techniek ontdekken.
De volledige reeks bestaat uit 12 workshops tussen 10 september en 3 december, telkens op woensdagnamiddag.  Een eerste groep komt samen tussen 13.30 u en 15.30 u, een tweede tussen 16 u en 18 u.  Telkens wordt er door de professionele techniekmentoren gewerkt met groepen van 20 kinderen, het aantal plaatsen is dan ook beperkt.  De workshops gaan door in het auditorium van de plaatselijke academie en naast de workshops is er in deze reeks ook nog eens een bedrijfsbezoek voorzien zodat de deelnemers ook kunnen zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer.

Voor jeugdschepen Marc De Keyrel is de techniekacademie een unieke kans voor kinderen, die graag creatief bezig zijn en bij wie het kriebelt om zelf alles te maken, basiskennis op te doen.  Men leert er immers kennis maken met gereedschap en materialen.  Men kan er kortom de vele gezichten van techniek ontdekken.
Naast het Diksmuids stadsbestuur kan de Techniekacademie ook nog rekenen op de steun van enkele Diksmuidse bedrijven : Allemeersch, Decat Energy Technics, Electro Dezwarte, Vandezande en Packo Inox.

De deelnameprijs voor de hele reeks bedraagt 50 Euro en hierin is ook alle materiaal en een verzekering begrepen.  Inschrijven kan via www.techniekclub-diksmuide.be. (DLD)