Tijdens de 12de landbouwdag, die dit jaar doorgaat op zondag 25 september, kan men kijken achter de schermen van een kaasbedrijf.  Dit jaar geven landbouwers uit Sint-Jacobskapelle en Nieuwkapelle zich, zij het figuurlijk natuurlijk, bloot.  Op de kasteelhoeve van Filip Dournez kan men aan de Oude Zeedijk 14 de authentieke smaak van artisanaal gemaakte zuivelproducten opnieuw ontdekken.  Men kan er de jonge halfharde kaas Diksmuideling proeven en geitenkaas, platte kaas, boter en karnemelk.  Voor landbouwschepen Martin Obin is het belangrijk dat men op een landbouwdag toont aan de consument wat er gebeurt vooraleer een product in de toonbank terecht komt.  We krijgen immers dagelijks kant-en-klare producten voorgeschoteld terwijl we amper weten hoeveel werk daarin steekt, aldus nog de schepen.  Daarin past ook de voordracht “Naar de bron van jouw voeding” die op de landbouwdag om 10.30 uur gegeven wordt door Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van de Boerenbond.  Ze laat de toehoorders kennis maken met de land- en tuinbouw van vandaag en haalt meteen ook de toekomstige uitdagingen voor de sector aan.
Daarnaast kan men op deze landbouwdag ook terecht op het domein van “Rijbaan Jan” aan de Oude Zeedijk 12 waar een stoeterij is.  Daar gaat ook de jaarlijkse paardenprijskamp door en een paardenshow.  Nieuw dit jaar is de streekproductenmarkt.  Verder is er nog kindergrime, een vliegend tapijt, een clown-ballonist, een rodeostier en een bar ten voordele van plaatselijke verenigingen.
Naar beide bedrijven is een fietsroute uitgetekend vanop de Grote Markt.  Verder rijdt er ook een treintje naar en tussen de bedrijven tussen 11 uur en 18 uur.

Intussen heeft de Diksmuidse landbouwraad vorige week ook een schoolontbijt aangeboden aan 366 schoolgaande kinderen in elf Diksmuidse lagere scholen.  Dit educatief schoolontbijt, dat aan zijn vierde editie toe was, moet bij de kinderen het belang van dagelijks flink ontbijten onderstrepen.  Dit ontbijt past ook in het project landbouweducatie waarbij het centrale thema de voedingspiramide is.  Daarbij leren kinderen welke voeding belangrijk is.  Na het stevig ontbijt met typisch Diksmuidse hoeveproducten rondde een bezoek met de fiets aan een boerderij dit project af.  (DLD)

Foto : Landbouwdag 2015 – Albert Ommey