Op zondag 25 september gooien de Diksmuidse pompiers de poorten van hun arsenaal aan de Heernisse open.  Is iedereen er welkom van 10 uur tot 18 uur, toch gaat, net zoals twee jaar terug, opnieuw de meeste aandacht naar kinderen.  Voor hen is er een apart en goed gevuld programma uitgewerkt.  Toch is het geen exclusief kind-gebeuren, ook de volwassenen komen er aan hun trekken.  Kersvers postoverste, kapitein Filip Vandenberghe, hoopt alvast dat de preventieve tips die gegeven worden op deze opendeurdag kunnen zorgen voor een brandveiliger Diksmuide.

Voor de kinderen is er alvast heel wat voorzien op deze opendeurdag.  Zo kunnen ze in een labyrint waar ze ervaren wat de brandweerman meemaakt in een met rook gevulde ruimte.  Met het RISC-team, dat wordt ingezet voor reddingen op hoogtes, kunnen kinderen op een veilige manier een afdaling maken.  Uiteraard mogen ze ook eens zelf de brandweerlans in hun handen nemen en ook een rondrit in een echte brandweerwagen met loeiende sirenes zal niet ontbreken.   Voor de kleine kinderen is er dan nog “vuur op een rij”, een variant op vier een rij.  En de kleinsten kunnen ook nog een legpuzzel in het groot maken van een brandweerman.  Tenslotte kunnen alle kinderen nog een foto van zichzelf in brandweeruitrusting laten maken.

Is er op deze opendeurdag veel aandacht voor de kinderen, toch worden de volwassenen niet helemaal vergeten.  Zo kunnen ze bij de infostand van brandweerzone Westhoek de nodige tips krijgen om de brandveiligheid van de woning te verhogen.  Daarnaast krijgen ze, in een rook gevulde container, 40 seconden de tijd om een babypop te redden.
En om de dag aangenaam te maken is er uiteraard ook het traditionele natje en het droogje in de bar die wordt uitgebaat door de vriendenkring van de brandweer.  (DLD)