Enkele weken terug was er nog de viering van 75 jaar Brandweer Leke en komend weekend is het de beurt aan de Diksmuidse pompiers om de poorten van hun kazerne open te zetten.  Ook al wordt het brandweerlandschap dezer dagen volop hertekend en maken vanaf volgend jaar zowel de hoofdpost te Diksmuide als de post te Leke deel uit van de brandweerzone “Westhoek”, toch betekent deze heroriëntatie voor korpsoverste Dirk Coopman niet dat tradities als het houden van een open deur zoals die bestaan in de verschillende posten van de brandweerzone “Westhoek” zullen verdwijnen.  Aan de Heernisse gaan op zondag 28 september de poorten open van 10 uur tot 18 uur. En is iedereen welkom, toch laat men dit jaar speciaal de kinderen aan bod komen.  De komende opendeur is dan ook een heuse kidsday.

Kinderen moeten van jongsaf aan niet alleen bewust gemaakt worden van de gevaren van een brand en van andere mogelijke ongevallen, ze moeten voor Dirk Coopman ook op de hoogte zijn van het bestaan van een organisatie in hun stad die vrijwillig voor hen ten dienste staat en snel en passend hulp biedt bij deze gevaren.  En om dit te vertalen op kindermaat willen de Diksmuidse brandweerlui hun opendeur dit jaar in hun teken plaatsen.  Zo zullen ze de brandweerspuit kunnen hanteren, er is een touwparcours voorzien en een labyrint zal hen wegwijs maken in de gevaren die een brandweerman ondervindt wanneer hij een gebouw vol rook moet betreden. Natuurlijk is er ook een rit voorzien met een brandweerwagen.
Gaat de hoofdaandacht naar de kinderen, ook de ouders kunnen er ook nog altijd wat opsteken.  Zo is er ondermeer een info-een stand over “brandveilig wonen”.
Ook het wagenpark en het brandweermateriaal wordt tentoon gesteld en brandweerlui zullen graag antwoorden op de gestelde vragen van de bezoekers.
En om het wachten wat te verzachten wordt door de vriendenkring van de brandweer nog een bar open gehouden waar men bij een lekker streekbiertje of koffie, samen met familie en vrienden,  kan nagenieten van deze kidsday bij de brandweer.

Overigens is men bij de Diksmuidse brandweer ook nog altijd op zoek naar brandweerlui. Door de Diksmuidse gemeenteraad werden 10 plaatsen van vrijwillig brandweerman of –vrouw open verklaard voor de hoofdpost. Wie zich geroepen voelt om tot het brandweerkorps toe te treden, kan zich schriftelijk kandidaat stellen via een brief gericht aan de Burgemeester van Diksmuide (Grote Markt 6, 8600 Diksmuide).
Maar wie liever eerst wat info wil vooraleer deze stap te zetten, is uiteraard steeds welkom in de brandweerkazerne aan de Heernisse 4.  De opendeurdag van zondag 28 september is hiervoor misschien wel de ideale gelegenheid want worden kandidaten er met open armen ontvangen, men zal er ook graag op alle gestelde vragen antwoorden.  De huidige aanwervingsperiode loopt tot 30 september 2014.

Voor meer inlichtingen: Brandweer Diksmuide, Heernisse 4, 8600 Diksmuide tel. 051/50.19.32 of Kapt. Dirk Coopman, email: brandweer.chef@stad.diksmuide.be , telefoon: 0495/58.91.10, elke werkdag bereikbaar in de kazerne tussen 17 uur en 18 uur. (DLD)