Van zaterdag 18 tot zondag 26 oktober loopt in OC De Kring in Keiem de tentoonstelling “Keiem herdenkt de groote oorlog”.  Hierin zal men allereerst Keiem zien voor, tijdens en na de groote oorlog.  Daarnaast komt ook de werking van de plaatselijke afdeling van de Nationale Strijders Bond “IJzerwacht” aan bod en tenslotte wil men met deze expo ook een boodschap van vrede uitdragen.  Bij NSB hoopt men alvast dat deze vredesboodschap gehoor zal vinden bij de jeugd.

“IJzerwacht” begon reeds in 2009 met de idee te spelen deze tentoonstelling op te zetten, zo leren we van woordvoerder Jef Boone.  Het werd een vijf jaar lange intensieve zoektocht naar Keiems oorlogsverleden.  Maar het was zeker de moeite waard.  Niet alleen de grote bekende nieuwtjes kwamen met nog meer details boven, er werd ook gezocht naar dat kleine nieuws, hoe het de man of vrouw in de straat verging tijdens die oorlogsjaren.
In OC De Kring brengt men alvast het oorlogsverhaal van Keiem van voor, tijdens en na de eerste wereldoorlog in kaart en beeld.  Maar misschien nog belangrijker is de boodschap van vrede die men er wil meegeven aan de jeugd zodat jongeren kunnen gesensibiliseerd worden opdat dit nooit meer kan gebeuren.

De tentoonstelling is te bezoeken op zaterdag 18 oktober van 14 uur tot 18 uur en op zondag 19 oktober doorlopend van 10 uur tot 18 uur.  Ook op zaterdag 25 en zondag 26 oktober kan men OC De Kring terecht van 10 uur tot 18 uur.  Op weekdagen is de tentoonstelling te bezoeken door scholen, verenigingen, groepen, … op afspraak.  Die kan telefonisch gemaakt worden via 0478/98.23.84.

En er komt nog een flinke epiloog aan de tentoonstelling “Keiem herdenkt de groote oorlog”.  Allereerst komt er later dit jaar nog een naslagwerk, een boekje van de hand van historicus Rene Symoen en Wesley Willaert die behoort tot de werkgroep van IJzerwacht die deze expo heeft opgezet.  Tijdens de 10-daagse tentoonstelling kan men zich reeds inschrijven voor dit werk dat men dan later dit jaar zal ontvangen.
En tenslotte heeft men bij de NSB-werking nog de intentie om tegen het eind van 2018 uit te pakken met een nieuw project.  Dat moet iets tastbaars worden, iets blijvends voor Keiem.  De toegang tot de tentoonstelling is gratis maar iedereen kan wel geheel vrijblijvend een bijdrage geven.  En de opbrengst daarvan zal gebruikt worden voor dat nieuwe project.

Meer info : www.nsbkeiem.be (DLD)