De ouderraad van de Keiemse Gemeentelijke Basisschool die sinds kort Klavertje Vier heet, nodigt Keiem uit om op donderdagmorgen om 8 uur op straat te komen uit protest tegen de door Diksmuide geplande hervorming van haar dorpsschool.  Hierdoor zou de Keiemse school een kleuterafdeling worden van Klavertje Vier terwijl in Leke dan weer nog slechts lager onderwijs zou aangeboden worden.  Dit straatprotest is slechts één protestactie uit een hele reeks die sinds het bekend raken van de herstructureringsplannen Keiem in rep en roer zet.  Diksmuides gemeenteraad moest normaal volgende week maandag deze herstructurering goedkeuren maar dit punt werd inmiddels van de agenda gehaald, zo liet dinsdagavond schepen van onderwijs Marc De Keyrel via een persmededeling weten.  Officieel luidt het dat er mogelijks een juridische onzuiverheid steekt in de adviesvorming door de algemene schoolraad, er is dan ook nog geen sprake van enige bijsturing van de plannen.  Voor Frederick Pollentier van de Keiemse ouderraad betekent dit uitstel dan ook geen afstel.  Hij hoopt dan ook dat Keiem donderdag een niet mis te verstaan signaal zal geven richting Diksmuide.

Het Keiems protest komt intussen in het straatbeeld.  Nadat eerder een facebookgroep werd opgezet die inmiddels 452 volgers telt, verschenen intussen ook al protestborden, tot op de kerktoren (foto).  De slogan is duidelijk “neen” aan de schoolhervorming Keiem-Leke. Er werd ook een petitie opgestart die men eerstdaags wil afgeven aan het Diksmuids stadsbestuur.
Maar er is de voorbije dagen ook reeds overleg geweest tussen de ouderraad en het schepencollege.  Daar werden de plannen uitgelegd door het stadsbestuur, de Keiemnaars konden er meteen ook hun bedenkingen uiten.  Volgens Frederick Pollentier zou er deze week ook nog eenzelfde overleg volgen met een Leekse delegatie.
Tenslotte is er op donderdag 23 oktober nog om 20 uur een info-avond voor de ouders in CC Kruispunt.  Daar zouden de plannen verder toegelicht worden.
In de aanloop naar deze info-avond organiseert de Keiemse ouderraad op donderdagmorgen de protestmars in Keiem.  Bedoeling is om vanaf 8 uur een kleine optocht te houden met ouders en kinderen.  Deze moet eindigen om 8.30 uur aan de schoolpoort waar alle kinderen een ballon zullen loslaten.  Vervolgens kan iedereen dan stipt op tijd naar de les. Keiem wil hiermee aan Diksmuide duidelijk maken dat ze een hecht dorp is die verder wil met zijn eigen goed draaiende dorpsschool.

Was het de bedoeling om aansluitend bij deze info-avond dan op maandag deze plannen te laten goedkeuren door de gemeenteraad, dat wordt nu bijgestuurd want het punt werd nu van de dagorde van de gemeenteraad afgevoerd.  Maar volgens de mededeling van schepen De Keyrel is er slechts sprake van uitstel.  Niet de grond van dit dossier maar wel een juridische reden zou de drijfveer zijn voor het uitstel.  De schoolraad die hierover een officieel advies moet verlenen zou immers niet correct vertegenwoordigd geweest zijn.  Het Diksmuids stadsbestuur blijft dan ook bij zijn eerder ingenomen standpunt, met name dat het wijzigen van de organisatie van de vestigingen in Keiem en Leke de kwaliteit van het onderwijs voor alle leerlingen ten goede zal komen.   Voor schepen De Keyrel zijn de bezorgdheden en praktische vragen er overigens enkel gekomen door een te trage communicatie vanuit het stadsbestuur.  Tijdens de info-vergadering van donderdag is het dan ook nog steeds enkel de bedoeling om de redenering en motivering van Diksmuides beslissing nader toe te lichten.  Daarnaast zal men wel tijd uittrekken om te luisteren naar de vragen, bedenkingen en bezorgdheden van de aanwezige ouders. (DLD)