In het kader van een herstructurering van het gemeentelijk onderwijs lanceerden het gemeentelijk schoolbestuur van Klavertje Vier, hierin gesteund door het stadsbestuur, in oktober vorig jaar het idee om in de Keiemse dorpsschool nog enkel een kleuterafdeling onder te brengen terwijl de lagere school zou ondergebracht worden in de gebouwen van de Leekse dorpsschool.  Hiermee zou men kunnen inspelen op de onderwijsevolutie die meer aandacht vraagt voor zorgkinderen.  Daarnaast zou men ook de stedelijke financiële tussenkomst kunnen afbouwen.  Maar dat stootte op groot protest van de ouderraden en dorpsgemeenschappen van Leke en vooral Keiem.  Uiteindelijk heeft het Diksmuids stadsbestuur nu beslist om alles bij het oude te laten.  Zowel in Leke als in Keiem zal men blijven basisonderwijs aanbieden van het 1ste kleuter tot het 6de leerjaar.

Na het protest op deze plannen werd een werkgroep in het leven geroepen die een oplossing moest bieden voor deze dorpsschoolkwestie. Binnen deze werkgroep, die bestond uit het schoolbestuur, het schoolteam en de ouderraden van Keiem en Leke, werd gezocht naar een oplossing maar uiteindelijk bleek geen enkel voorstel de goedkeuring van alle delegaties te kunnen krijgen.  Daarom werd volgens onderwijsschepen Marc De Keyrel (CD&V) beslist om geen herstructurering door te voeren.  Wel worden maatregelen genomen om de kwaliteit van het aangeboden onderwijs te bevorderen.   Zo zullen inspanningen geleverd worden om de zogenaamde combiklassen waar 3 leerjaren samen zitten, te vermijden in de vestiging van Leke zodat de huidige graadsklassen kunnen behouden blijven.  Verder zullen ook de noodzakelijke en voorziene nieuwe refter en turnzaal in Leke uitgevoerd worden.  De turnzaal komt er wel in een kleinere versie.  Schepen De Keyrel hoopt tenslotte dat met deze beslissing het vertrouwen in de school wordt bewaard en dat ouders de dorpsschool verder zullen ondersteunen.
De ouders werden woensdag in beide scholen op de hoogte gebracht van deze beslissing via een mededeling die werd meegegeven met de leerlingen.

In een reactie stelt Frederick Pollentier van de Keiemse Ouderraad dat de ouders alvast tevreden zijn met de genomen beslissing die voorziet in het behoud van een echte dorpsschool.  Dat dit eventueel zou kunnen leiden tot meer graadsklassen wil men er bij nemen. De ouderraad heeft altijd geloofd in de werkgroep en heeft er dan ook veel energie in gestopt.  Daarom is ze het Diksmuids stadsbestuur nu ook erg dankbaar met het nemen van deze moedige beslissing.  Frederick Pollentier stelt dan ook dat alvast de Keiemse ouderraad zich zal blijven, met de glimlach, inzetten voor haar dorpsschool en dat ze deze zal blijven ondersteunen.

Ook het Keiems gemeenteraadslid Marc Deprez reageerde intussen.  Hij onderstreepte dat Idee2006 is blijven hameren om in beide vestigingen het volledige lessenpakket aan te bieden.   Voor haar moest dit mogelijk zijn, gezien men daar ook in slaagde in een dorp als Nieuwkapelle met duidelijk minder inwoners.  Hij is dan ook tevreden dat men uiteindelijk is teruggekomen op de eerdere drastische maatregelen die dreigden twee dorpsgemeenschappen tegen elkaar op te zetten.  (DLD)