De zomervakantie loopt op zijn laatste benen.  Het sein voor zowel Keiem als Esen om de feestmuts op te zetten ter gelegenheid van hun jaarlijkse kermis.  In Keiem zijn het geen Gentse maar Keiemse Feesten want daar duren ze acht dagen lang.  In Esen gaat men dan weer verder met de smulmarkt van Unizo die intussen een vaste waarde is geworden op hun kermisaffiche.  Daarnaast is er uiteraard nog kermisdinsdag die een Esense klassieker is.  Maar beiden gemeenten houden ook aan de traditie om hun jaarlijkse kermis af te sluiten met een vuurwerk.  Voor de Diksmuidse vuurwerkliefhebbers, die sinds enkele jaren geen vuurwerk meer (mogen) zien in het centrum, een uitgelezen kans om toch nog eens vuurwerk in eigen streek te kunnen bewonderen.

De Keiemse feestcommissie-voorzitter Johan Van Eecke mag niet alleen terugvallen op zijn verjongd bestuur, hij kan ook nog rekenen op een 70-tal vrijwilligers.  En dat is nodig om de uitgebreide kermisaffiche in goede banen te leiden.  Keiemkermis start al op vrijdag 21 augustus om 18 u met de inmiddels 4de smulmarkt in de verkeersvrije Tervaetestraat.   De smulmarkt wordt nu overigens ook georganiseerd door de feestcommissie.  Om 20 u is er verder een gratis optreden van Theo & The Little Wheels in café St. Hubert.
Op zaterdag 22 augustus vindt dan de 26ste editie Dwars door Keiem plaats met jeugdjogging, de stratenloop voor iedereen en de prestatieloop. Ook dit jaar staat Dwars door Keiem in het teken van het kinderkankerfonds. Vanaf 21 u  is er in café De Kroeg een Vlaamse avond met een live optreden van Danny Fabry .
Op kermiszondag 23 augustus is er om 10.45 u de eucharistieviering waarbij er nog eens stilgestaan wordt bij twee leden van de feestcommissie die de voorbije maanden zijn overleden, Walter Volckaert en Gerard Deprez.  Verder is op zondagvoormiddag nog een aperitiefconcert van de Koninklijke Harmonie Ste Cecilia Keiem.
Op zondagnamiddag is er een majorettenoptreden, “Keiemnaars kunnen alles” met ludieke proeven, de bebloemingsactie “Keiem bloeit” en een optreden van Korrigan en Double Trouble.  Verder kan men ook nog volksdansen.  Nieuw dit jaar is, na het Gaia-protest van vorig jaar, “Schijt je rijk met … ganzen”.  Mogelijks komt ook de tuimelwagen van de federale politie op zondagnamiddag nog langs.   Op dinsdag- en woensdagnamiddag zijn er nog kaartingen in respectievelijk café St. Hubert en De Kroeg.
Keiem sluit zijn kermis af op vrijdag 28 augustus vanaf 19 uur met zijn 8ste Keiemse kermismaaltijd in O.C. De Kring.  Men serveert een reuzenbrochette met aardappelen en andere ingrediënten, klaargemaakt ter plekke door de Keiemse “Jeroen Meus” Geert Vermet en zijn collega Kris Coupez in de reuze Oostduinkerkse paardenvisserspan .  Deze bourgondische avond wordt afgesloten met een spectaculair vuurwerk.

Ook in Esen wordt er komend weekend kermis gevierd met op zondag opnieuw Culinair Esen.  Organisator Unizo nodigt ook nu weer iedereen uit vanaf 13.30 uur naar de koer van de brouwerij De Dolle Brouwers in de Roeselarestraat.  Men kan er niet alleen de verschillende soorten artisanale bieren proeven, men kan ondertussen ook proeven van een vijftal ambachtelijke culinaire producten. Dit alles wordt ook nog eens overgoten met de klanken van de Esense harmonie De Eendracht.
En de traditioneel druk bijgewoonde kermisdinsdag wordt in Esen ook afgesloten met een vuurwerk. (DLD)