Vanaf november komt in Diksmuide de bib aan huis.  Hiervoor werd het reglement van de boodschappendienst uitgebreid.  Hierdoor zullen maandelijks één of meerdere vrijwilligers aan huis kunnen gaan bij mensen die moeilijk te been zijn om het gevraagde boekenpakket af te leveren en meteen ook een praatje te maken over de grote en kleine zorgen.  Wie straks van deze bib-service gebruik wil maken zal wel lid moeten zijn van de bibliotheek en dat kost aan volwassenen op jaarbasis 5 Euro.  Maar net zoals bij “gewone” bib-ontleningen, moeten dan verder geen ontleningsvergoedingen meer betaald worden voor de thuis bezorgde boeken. Alleen de verplaatsingskost voor de vrijwilliger moet nog vergoed worden.

Momenteel bestaat er in Diksmuide reeds een boodschappendienst, waarbij (minder mobiele) mensen die moeite hebben om zelf boodschappen te doen, geholpen worden door vrijwilligers van het lokaal dienstencentrum Ten Patershove.  Men kan hun hulp inroepen voor hetzij dringende boodschappen bij gebrek aan medicatie of een bankverrichting, hetzij voor de wekelijkse inkopen.  Hierbij gaat de vrijwilliger ofwel alleen naar de winkel ofwel gaat hij of zij samen met de persoon die hulp vraagt.  Gezien de nieuwe bib-service heel nauw aansluit bij de reeds bestaande boodschappendienst van het LDC was het logisch dat men deze heeft ingepast bij deze dienst. Dit houdt in dat naast het leveren van een boekenpakket eventueel ook boodschappen kunnen gedaan worden.

Wie gebruik wil maken van zowel de boodschappendienst, als van de bib-aan-huis-dienst, kan hiervoor contact opnemen met LDC Ten Patershove, van maandag tot vrijdag tussen 9 uur en 11 uur. (T: 051/79.32.80).  Op de gemeenteraad werd hiervoor een verplaatsingstarief goedgekeurd van 0,35 Eurocent per kilometer.  Een wel héél laag tarief, tenzij men natuurlijk 0,35 Euro of 35 Eurocent per kilometer bedoelde…  Dit wordt berekend vanaf het huis van de vrijwilliger tot terugkomst bij het huis van de vrijwilliger.  Als de aanvrager meegaat met de vrijwilliger naar de bib of de winkel om zelf boodschappen te doen betaalt hij ofzij 2 euro extra aan de vrijwilliger.
Wie als vrijwilliger mee dit project wil uitbouwen kan contact opnemen met Greet Verbrugghe van het Lokaal Dienstencentrum.  Volgens OCMW-voorzitter Bart Laleman kan men overigens nog steeds een pak extra vrijwilligershanden gebruiken.

Nog volgens Bart Laleman is dit bib-project, net zoals het project van de dorpsrestaurants, bedoeld om het sociaal netwerk in Groot-Diksmuide te versterken en de vereenzaming tegen te gaan.  Hiermee komt Diksmuide ook tegemoet aan één van de Vlaamse beleidsprioriteiten die de zorg is voor moeilijk bereikbare doelgroepen, meer bepaald de minder mobielen. (DLD)