Voor lijsttrekker Marc Deprez draagt Idee Diksmuide respect hoog in het vaandel, de mening van iedere Diksmuideling telt voor hen, zes jaar lang.  Zijn partij wil dan ook maximale burgerparticipatie via volksraadplegingen en referenda.  Daarbij moet er voor Idee Diksmuide ook speciale aandacht zijn voor de sociaal kwetsbare burgers.  En dat dit geen loze woorden zijn wordt voor Marc Deprez bewezen door de dubbele poging die zijn partij heeft ondernomen om Diksmuide een stem te geven over de toekomst van de Boterhalle via een referendum.  Ook Idee Diksmuide wil dan ook tijdens de volgende bestuursperiode deel uitmaken van de bestuursmeerderheid om zo meer gewicht in de weegschaal te leggen bij het nemen van belangrijke beslissingen voor Diksmuide, rekening houdend met de wil van de Diksmuideling.

Daarnaast heeft Idee Diksmuide ook concrete punten opgenomen in haar programma.
Sociale zaken
De uitbouw van een sociaal loket, een eerstelijnscentrum, een mantelzorgpremie, ook voor mensen vanaf 66% invaliditeit, ziekenvervoer met een tweede ambulance en het behoud van de MUG-heli, huisvestingsproblemen aanpakken en het bannen van iedere discriminatie op basis van ras, kleur en geaardheid
Mobiliteit
Het dossier van de zuidwestelijke omleidingsweg strikt opvolgen en verkeersknelpunten, als het verbod om vanaf de markt richting Oostende te rijden, aanpakken in overleg met omwonenden.  Meer parking in de onmiddelijke omgeving van de markt en volwaardige randparkings.  Tenslotte geen afbouw van het openbaar vervoer en voorzieningen voor minder-validen en zwakke weggebruikers verbeteren.
Toerisme en cultuur
Diksmuide promoten als stad van zuivel en open ruimte.  Daarnaast een doordacht terrassenbeleid en meer sfeer en animo in de centrumstraten met een opwaardeing van de pleintjes.  Opvallend, kleine klassieke concertjes op zondagvoormiddag en een vaste kiosk op de Grote Markt.
Dorpen en centrum
Een volwaardige centrummanager aanstellen en de bevoegdheid “dorpen” voorzien binnen het schepencollege.  Speciale aandacht voor dorpscafés en het winkelkerngebied aantrekkelijk en herkenbaar maken.
Jeugd en onderwijs
Het aanleggen van een educatief fietsparcours en een fuifzaal aan de rand van de stad.  Ook zorgen voor veilige schoolomgevingen en een maximaal aanbod van het lessenpakket.
Sport
De huidige voetbalterreinen buiten de stadskern uitbreiden voor meer gevarieerde en recreatieve sporten.  De accommodaties van de huidge terreinen verbeteren en hogere subsidies voor sportverenigingen met jeugd- en seniorenwerking.
Landbouw en milieu
Geen verdere uitbreiding van natuurgebied ten koste van landbouwgrond, vergunningen voor het aanleggen van waterbuffergebieden makkelijker maken en een snelle internetverbinding voor iedereen die in het landelijk gebied woont.
Openbare orde
Een recyclagepunt voor zachte plastiek, meer vuilnisbakken voorzien en GAS-boetes uitbreiden.  Idee Diksmuide wil ook de straatverlichting ’s nachts laten branden.
Bedrijven en KMO’s
Een ondernemersloket voor een vlotte communicatie en een snelle dossierbehandeling.  De belasting op bedrijfsvestiging afschaffen en een jaarlijks event voor en door de Diksmuidse ondernemers als netwerkingmoment.
Energie
Inzetten op meer hernieuwbare- en alternatieve energie.  Naast zonnepanelen ook kleine- en grote windmolens op daartoe geschikte plaatsen voorzien.
Financiën
Een verlaging van de aanvullende personenbelasting en onroerende voorheffing.  Het gelijkstellen van de tarieven voor drinkwater en een transparant financieel beleid.
Kerken en begraafplaatsen
Kerken toegankelijk maken voor vieringen zonder katholieke liturgie en bij de aanleg van nieuwe begraafplaatsen streven naar uniformiteit.
Communicatie
Een interactieve toegankelijkheid bij de stadsdienst, een klachtenmelding via de stedelijke website en referenda organiseren bij belangrijke beslissingen.

De 25 kandidaten van Idee Diksmuide :
1. Marc Deprez – landbouwer – Keiem
2. Katleen Winne – kinesiste – Diksmuide
3. Jan Van Acker – huisdokter – Diksmuide
4. Els Leenknecht – juriste – Woumen
5. Claude Vindevogel – zelfstandige hogedrukreinigers – Esen
6. Serge Vermander – boekhouder – Leke
7. Joël Vancoppenolle – landbouwer – Kaaskerke
8. Ingrid Desayer – voormalig directrice KTA – Diksmuide
9. Ronny Buggenhout – voormalig postbeambte – Diksmuide
10. Frank Toye – studiebureau ruimtelijke ordening – Keiem
11. Christine Govaert – bediende – Lampernisse
12. Sofie Mycke – zorgcoördinator – Beerst
13. Christiane Van Eygen – voormalig horecauitbaatster – Keiem
14. Mia Eweg – gepensioneerde – Diksmuide
15. Noël Vanhooren – gepensioneerd timmerman – Keiem
16. Antoon D’Hayere – landbouwer – Esen
17. Francine Vanleenhove – opvoedster – Diksmuide
18. Natacha Verslyppe – schoonmaakbedrijf – Pervijze
19. Lieve Beuselinck – horecauitbaatster – Vladslo
20. Heidi Simoens – buschauffeur – Woumen
21. Alex Debeerst – studente – Sint-Jacobskapelle
22. Johan Decroo – tuinaanlegger – Vladslo
23. Tom Vanhoutte – aannemer bouwwerken – Kaaskerke
24. Christophe Piron – aannemer – Leke
25. Jonas Debaillie – medewerker Kärcher – Beerst

Woensdag maken we op eDiksmuide plaats voor het programma en de kandidaten van SP.a-open. (DLD)