Het voormalig Hotel de France op de Grote Markt naast de ingangspoort van de Boterhalle wordt vanaf 8 juli Hotel Vlaanderen.  Dan nemen enkele hedendaagse kunstenaars hun intrek in dit vroegere hotel-restaurant dat inmiddels al enkele decennia leeg staat.  In het kader van het gratis kunstenfestival Stad Onderstroom, dat dit jaar aan zijn 16de editie toe is, wordt deze kankerplek in het centrum van Diksmuide gedurende twee maanden een artistiek rustpunt.  Maar het gratis festival is ook dit jaar goed voor optredens en concerten, openluchtfilms en een unieke literaire belevenis op de Blankaartvijver.

Met een tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars is Stad Onderstroom niet aan zijn proefstuk toe.  Vorig jaar werd deze nog door een 1.000-tal belangstellenden bezocht in het leegstaand kloostergebouw van de Zwartzusters op de Vismarkt.  Ook de voormalige limonadenfabriek De Backere bood al onderdak.  Nu nemen de kunstenaars dus hun intrek in een hotel, centraal in Diksmuide, kortom een gedroomde locatie.  Uit de Westhoek komen een dozijn kunstenaars werken rond één centraal thema: het hotel dat verwijst naar reizen maar ook naar een vluchtoord, ook een oord voor kunstenaars op de vlucht met eigen werk.  Maar dat op reis gaan kan ook mentaal.  Kortom, bij de expo Hotel Vlaanderen kunnen de kunstenaars met hun verschillende kunstvormen hun eigen werk vertalen naar deze unieke locatie.  Ze krijgen elk hun eigen plaats die ze met hun werk kunnen verbinden.  En toch blijft er ook een verband bestaan tussen alle kunstenaars die er van de kersverse eigenaar alle vrijheid krijgen.  Ze mogen de ruimtes aanpassen volgens hun werk.  Er zal werk te zien zijn van Elise Boucquez, Elke D’haenen, Liesbeth Spruytte, Peter Defurne, Gilbert Degryse, Chris Vanderschaeghe, Peter Simoen, Frederick Durnez, Matthias de Wolf, Saskja Snauwaert, Christophe Denys en Siegfried Vynck.
De vernissage is voorzien op vrijdag 8 juli en vervolgens is ze gratis toegankelijk van 9 juli tot 27 augustus, elke zaterdag en zondag van 14 uur tot 18 uur en op maandagvoormiddag.  De expo is ook open op 21 juli en 15 augustus.  Op 27 augustus is er dan de finissage met interventies.

Stad Onderstroom, die een samenwerking is van Natuurpunt, muziekclub 4AD en de Diksmuidse filmclub, is dit jaar ook goed voor een openluchtconcert en vier concerten in de concertzaal van muziekclub 4AD.  Op zondag 14 augustus is er Ile d’Amour en tenslotte zijn er nog de openluchtfilms in samenwerking met de Diksmuidse filmclub tijdens de maand augustus.  Ook op deze andere luiken van Stad Onderstroom komen we tijdens de komende zomerweken uitgebreid terug op www.eDiksmuide.be.

Voor meer info : klik hier. (DLD)