In 2013 pakte Diksmuide uit met een belasting op masten en pylonen van minstens 18,5 meter.  In het Diksmuids landschap staan 73 dergelijke masten die elk een jaarlijkse taks van 2.500 Euro moesten opbrengen.  Diksmuide zou er ieder jaar zo’n 190.000 Euro rijker van worden.  Maar Elia Asset, die als beheerder van de hoogspanningsleidingen 67 van dergelijke masten in Diksmuide heeft, trok naar de Raad van State om dit belastingsreglement te laten vernietigen.  Nu heeft de Raad van State dit beroep van Elia Asset verworpen.  Diksmuide mag hierdoor de komende jaren telkens 190.000 Euro inschrijven langs de inkomstenzijde van zijn budget.

Diksmuide legde eigenaars van hoogspanningsmasten en GSM-pylonen deze taks op omdat masten en pylonen het landschappelijke en aantrekkelijke karakter van Diksmuide verstoren. Vooral dat argument heeft de raadsheren van de Raad van State overtuigd om het beroep van Elia Asset te verwerpen en groen licht te geven aan deze zogenaamde mastentaks. De Raad van State erkende ook dat de aanwezigheid van masten en pylonen op het grondgebied van de stad een substantiële invloed heeft op de aantrekkingskracht van Diksmuide.
Door deze beslissing van de Raad van State wordt deze taks van 2.500 Euro per mast of pyloon ieder jaar opeisbaar op 1 oktober.

Financiënschepen Kurt Vanlerberghe hoopt verder dat deze belasting, net zoals deze van 26 andere gemeenten in België, mee sturend is voor toekomstige investeringsbeslissingen van ondermeer Elia Asset. Hij hoopt dat hierdoor in de toekomst eerder wordt geopteerd voor de aanleg van ondergrondse leidingen dan een bovengronds net met de daarbij horende landschapsverstorende masten en pylonen.

Is met deze uitspraak van de Raad van State de juridische procedure afgelopen?  Nog volgens Kurt Vanlerberghe bepaalt dit arrest alvast definitief dat dit belastingsreglement geldig is. Hiertegen is potentieel cassatieberoep wel mogelijk, maar dit beoordeelt enkel bevoegdheidsoverschrijdingen.  Volgens Diksmuides financiënschepen lijkt dit hier niet het geval te zijn. Volledigheidshalve geeft schepen Kurt Vanlerberghe wel nog mee dat er nog fiscale betwistingen lopen waarbij niet alleen Ellia Asset, maar ook Mobistar en andere masteigenaars hun belastingsaanslag betwisten.  Maar vermits hiervoor dezelfde argumentatie werd gebruikt, die nu door de Raad van State is verworpen, vrees hij niet dat de masteneigenaars alsnog hun slag thuis zullen halen.  Voor Kurt Vanlerberghe mag Diksmuide dan ook ieder jaar 190.000 Euro meer inkomsten noteren. (DLD)