Vrijdagavond werd met de zomerexpo “Toegevoegd verleden” in het voormalig klooster van de Zwart Zusters op de Vismarkt, het gratis Diksmuids zomers kunstenfestival “Stad Onderstroom” op gang getrokken.  Niet minder dan elf kunstenaars palmen tijdens juli en augustus de vroegere kloosterlokalen in waar menig Diksmuideling zijn eerste kreet liet horen in de verloskamer.  Deze zomerexpo, te zien in de kapel en de kloosterlokalen, van het gelijkvloers tot de zolder, is iedere zaterdag en zondag gratis te bezoeken tussen 13 uur en 18 uur.  Telkens zal eén van de kunstenaars er als gastheer spelen van de bezoekers.

Gilbert Degryse, Peter Simoen, Barbara Volcke, Peter Lagast, Sven Verhaeghe, Pol Bonduelle, Liesbeth Spruyt, Tiemke Gauderis, Rik Delrue, Peter Defurne en Nathalie Honraet, dat zijn de elf kunstenaars die geselecteerd werden om iets te doen met deze gebouwen.  De vergankelijkheid, het verleden, de gebouwen, dat waren de thema’s waarmee de kunstenaars aan de slag konden gaan.  Niet alleen brachten  ze eigen materiaal aan, er werd ook gebruik gemaakt van de restmaterialen die er gevonden werden (foto).  “Toegevoegd Verleden” is hedendaagse tekenkunst, etsen, schilderijen, foto’s waarvan de bezoekers zich kunnen afvragen: stond het er al of is het juist toegekomen …  En jawel, ook voor ons zorgden de kunstenaars voor verrassende invullingen.

Diksmuids cultuurschepen Karline Ramboer gaf nog een extra dimensie aan deze uitzonderlijke expositie.  De Zwart Zusters stonden immers gedurende verschillende eeuwen borg voor de gezondheidszorg in Diksmuide.  En nu hun voormalige kloostergebouwen voor enkele weken in handen worden gegeven van enkele kunstenaars komt dit ook de gezondheid van de bezoekers van deze tentoonstelling ten goede want volgens de Diksmuidse schepen hebben studies uitgewezen dat zij die tentoonstellingen en cultuur opzoeken gelukkiger én gezonder leven.  Voor Karline Ramboer zal deze indrukwekkende tentoonstelling dan ook op meer dan één manier zorgen voor een toegevoegde waarde.  Deze zomerexpo is misschien niet alleen een manier voor de Diksmuideling om nog eens een blik te werpen achter deze kloostermuren, maar ook een kennismaking met de wijze waarop hedendaagse kunstenaars hiermee omgaan.

Het Diksmuids zomerfestival “Stad Onderstroom” is tenslotte ook meer dan deze expo.  Er zijn ook nog de optredens, theater, literaire avonden en de gratis openluchtfilms.  Voor de volledige programmatie van Stad Onderstroom: klik hier. (DLD)