Nadat het Diksmuids OCMW reeds eerder uitpakte met initiatieven als de dorpsrestaurants en bib aan huis, komt er nu ook “De Klapstoel”, zeg maar de plaats waar men gemoedelijk een “klaptje” kan doen..  In nummer 38 van de Grauwe Broedersstraat (foto) komt er een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar mensen die armoede en sociale uitsluiting ervaren welkom zijn.  Voor dit nieuw initiatief werkt het OCMW samen met de vrijwilligers van het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW), de kringloopwinkel, de vzw Helpende Hand, Welzijnsschakel ’t Vlot en Sint-Vincentius uit Keiem.  Hiermee wordt Diksmuide nog een stukje warmer voor zijn medemens, aldus OCMW-voorzitter Bart Laleman.

Voor Bart Laleman behoort de garantie op een menswaardig leven tot de kerntaak van het OCMW.  Op vandaag vult het OCMW deze kerntaak vooral in door een financiële ondersteuning te geven. Maar dat is niet voldoende.  Andere aspecten van dienst- en hulpverlening, zoals maatschappelijke integratie, komen minder aan bod en dienen op vandaag opgevangen te worden door het netwerk van sociale voorzieningen.  Diksmuide kan dan ook de maatschappelijke integratie van haar kwetsbare inwoners nog verbeteren door intensiever samen te werken met sociale organisaties om de eerstelijnshulpverlening uit te breiden en ontmoetingskansen te creëren.  Op vandaag bestaan in Diksmuide reeds enkele vrijwilligersorganisaties die ontmoetingskansen creëren en beperkte materiële hulp bieden met voedsel en kleding. Het Diksmuids OCMW wil deze organisaties meer logistiek ondersteunen met De Klapstoel zodat hun werking kan verzekerd worden wat op zijn beurt moet toelaten om nieuwe vrijwilligers aan te trekken.

De Klapstoel moet alvast een open huis worden.  Dat wil men bereiken door één maal per week een koffietafel te voorzien waar vrijwilligers een vertrouwensband kunnen opbouwen met de zoekende medemens.  In De Klapstoel moet er niet alleen een luisterend oor zijn, men kan er ook terecht voor info.  Daarnaast wil men er ook infosessies opzetten met hulp verlenende organisaties als VDAB, vormingswerkers en het OCMW.
En tenslotte is het ook de bedoeling dat de materiële hulp vanuit De Klapstoel wordt gestuurd.  Hiermee wil het OCMW de verschillende organisaties ondersteunen die nu reeds instaan voor voedselpakketten, kledij, baby- en zwangerschapsartikelen.  Het OCMW wil een coördinerende rol vervullen zodat deze hulp duurzaam is.

De werking van De Klapstoel wordt gecoördineerd door een stuurgroep waar vrijwilligers en de betrokken partners in vertegenwoordigd zijn.  Wie interesse heeft om als vrijwilliger mee te werken aan dit initiatief kan hiervoor contact opnemen met het Sociaal Huis van het OCMW T: 051.793.793. (DLD)