Op zondagavond 30 november wordt om 18 uur met een nocturnewandeling het bijna vergeten dramatisch bombardement van Lampernisse van 1 december 1914 herdacht waarbij ondermeer een bom insloeg op de kerk.  Hierbij vielen niet alleen tientallen Franse soldaten, ook enkele Belgische soldaten en inwoners van Lampernisse lieten hierbij het leven.  Tijdens de nocturnewandeling van komende zondag gaat men op zoek naar de identiteit van die Franse Alpijnse jagers die 100 jaar terug met zo’n 1.800 manschappen gelegerd waren in Lampernisse.

Tot dusver werd aangenomen dat bij de dramatische inslag van de Duitse obus op de kerk er 43 Franse en 2 Belgische soldaten het leven lieten naast 2 inwoners van Lampernisse.  Maar Herman Declerck van Rond den Beverinck, de heemkring voor Pervijze, Oostkerke, Lampernisse en Stuivekenskerke, heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat een pak meer slachtoffers te betreuren vielen.  Volgens oud-Pervijzenaar Herman Declerck waren er inderdaad 43 op slag dood maar in de daaropvolgende uren zouden er nog 8 sterven.  Daarenboven vielen de slachtoffers niet alleen in de kerk waar de gesneuvelde soldaten gelegerd waren, ook in een iets verderop gelegen huis vielen 3 dodelijke slachtoffers.  Verder is het opvallend dat er naast de 2 inwoners van Lampernisse, er tijdens de dagen na het bombardement nog 6 inwoners stierven in de hospitalen van Alveringem en Veurne.  Toch blijft hier de vraag open of zij ook gekwetst raakten tijdens het bewuste bombardement.
De gesneuvelden werd begraven in een massagraf.  Na de oorlog werden de doden opgegraven en werden de stoffelijke resten van de Franse soldaten overgebracht naar de militaire kerkhoven van Kemmel en Ieper.  Eén van de twee Belgische soldaten, met name Pieter Winten, kreeg zijn laatste rustplaats te Lampernisse (foto).  Volgens nocturne-organisator Peter Bossu wordt het graf nog altijd door zijn familie, die intussen in Nederland woont, onderhouden.  Ook Beerstenaar Jules Deserano, die als vluchteling in Lampernisse verbleef, kwam om het leven, samen met zijn schoonvader.  Ook hij kreeg zijn laatste rustplaats te Lampernisse.

Na het bombardement op de kerk van Lampernisse kwam er ook een einde aan het stationeren van troepen in kerken, een kapitale fout die niet meer zou gemaakt worden.  Het volledig verhaal van het bombardement op Lampernisse van 1 december 1914 kan men lezen in een uitgave van de heemkring die in de loop van december wordt uitgegeven.  Men kan dit werk van auteur Herman Declerck, die reeds 35 jaar de geschiedenis van Pervijze bestudeert, nu reeds bestellen door het storten van 6 Euro op rekening BE60-0017-4044-8970.

Voor de nocturnewandeling van komende zondag wordt om 18 uur verzameld aan de voorkant van de kerk van Lampernisse.  Deze wandeling wordt georganiseerd door Rent a Guide en SOS Kustpolders.  Deze laatste organisatie zet zich achter deze wandeling omdat de polderdorpen de levenskernen van de kustpolders zijn en de geschiedenis mee de toekomst ervan uitmaakt.  De organisatoren kunnen ook rekenen op de steun van de Nationale Loterij en het Bewonersplatform van Lampernisse.  Bij wijze van randanimatie komt op zondag 30 november ook vanaf 14 uur de Albert I-bus met zijn tentoonstelling naar Lampernisse.  Ze is gratis toegankelijk bij het dorpsonthaalpunt.

Voor de deelname aan de wandeling wordt 5 Euro gevraagd, een deelnameprijs waarin ook een consumptie achteraf is inbegrepen.  Kaarten zijn te koop bij de toeristische dienst van Diksmuide, in café Zannekin te Lampernisse en bij Isisreizen-Jetaircenter in de Generaal Baron Jacquesstraat te Diksmuide. (DLD)