Veertig is zowat het magisch getal van het Diksmuids Sint-Niklaaskoor.  De zowat veertig leden van het koor hebben een veertigtal repetities per jaar.  En daar vloeien dan ook weer jaarlijks veertig opvoeringen uit voort.  Dus kon het niet anders, of de veertigste verjaardag van het Sint-Niklaaskoor kon niet onopgemerkt voorbij gaan.  Dat gebeurt komende zondag 23 oktober om 10.30 uur tijdens de eucharistieviering in de Diksmuidse Sint-Niklaaskerk.  Aansluitend is er nog een gratis concert dat afgerond wordt met een toost met alle aanwezigen.

Het jaar 1976 wordt als stichtingsjaar genomen voor het Sint-Niklaaskoor.  Al werd er uiteraard ook de jaren daarvoor gezongen in de kerk.  Jozef Dumoulin, die er veertig jaar terug ook al bij was, verzorgde al in de 60-er jaren, samen met een beperkt aantal mannen, met gregoriaanse gezangen de eucharistievieringen tijdens de hoogdagen.  Zwaaiden in die jaren de opeenvolgende medepastoors “de maat”, zoals het dirigeren toen werd vertaald, uiteindelijk zou het wijlen EH Roger Doom zijn, die eind 1975 de aanzet gaf voor het Sint-Niklaaskoor.  Op kerstdag 1975 kon hij niet dirigeren, dus moest er een oplossing gevonden worden binnen de groep.  Iedereen keek in de richting van Jozef Dumoulin en dat was goed voor 25 jaar koorleider.  Het Sint-Niklaaskoor was een feit en er werd voortaan wekelijks gerepeteerd, eerst nog op zondagmorgen, later op vrijdagavond om nu op woensdagavond te zijn.
Het Sint-Niklaaskoor breidde ook zijn opvoeringen uit.  Zong het vroegere parochiekoor enkel op hoogdagen, het Sint-Niklaaskoor zingt zowel op de kerkelijke hoogdagen als op bijzondere dagen als aswoensdag.  Verder worden ook nog begrafenissen en jaarmissen opgeluisterd.  En dan is er nog de rubriek ‘diversen’.  Zo werd er al vaak gezongen in andere kerken, vooral in het eigen bisdom Brugge. Maar niet alleen in het binnenland treedt men op maar ook in het buitenland zoals in Lourdes, Parijs, Londen, Kwadendamme, Dijon, …  Verder waren er nog opvoeringen in de Ieperse gevangenis, tijdens 11 juli-vieringen en in woon- en zorgcentra.  Tenslotte zijn er ook nog kerstconcerten, zangavonden, …  Alles goed voor, jawel, veertig optredens per jaar.

Tijdens de voorbije veertig jaar was er een afwisseling bij de leden maar bij de dirigent was er toch een constante.  Tijdens de eerste 25 jaar was Jozef Dumoulin dus de koorleider en hij werd opgevolgd door koorlid Katrien Debevere die intussen ook al 15 jaar het koor in goede banen leidt.  Ook het bestuur is een constante.  Zo was wijlen Godfried Vanhecke voorzitter van 1978 tot aan zijn overlijden in 2007.  Jozef Dumoulin nam toen tijdelijk het voorzitterschap waar en intussen is hij opgevolgd door koorlid Monique Willaert, die samen met de secretaris, de penningmeester en drie bestuursleden het bestuur van het Sint-Niklaaskoor vormt.

Het huidig koor wordt gevormd door de sopranen Sim Ams, Lieve Baillieu, Liliane Bruynooghe, Hilde Defossez, Christelle Demeester, Magda Deruytter, Peggy De Weirt, Christiane D’Haene, Jo Ingelaere, Nadine Lamote, Lies Laridon, Simonne Maton, Trees Ossaer, Denise Raes, Magda Saint-Germain, Christianne Traisnel, Suzanne Van Acker, Dorine Vandaele, Andrea Vandenberghe en Monique Willaert. Verder zijn er nog de alten Gerda Beauprez, Mieke Dekeyser, Co English, Betty Daenen, Hilde Pattyn, Rosanne Retsin, Agnes Taeckens, Regina Tyberghien, Agnes Verstraete en Rosa Vlamynck.  Bij de tenoren zijn dat Julien Beuselinck, Piet De Baere, Leo Devos, Kurt Latré, Maurits Latré, Willy Maréchal en Jaak Van Gelder.  Het koor wordt tenslotte compleet gemaakt met de bassen Danny Bulcke , Henri Delanote, Gerard De Leyn Tom Delavie, Jozef Dumoulin, Dirk Goemaere en André Viaene.
Nieuwe leden zijn ook nog altijd welkom en veertig repetities hoeven niet af te schrikken want geen enkel lid is er altijd.  Wel is het zo dat de inspanning van veel koorleden groot is.  Info is te verkrijgen bij voorzitster Monique Willaert (T 051/50.50.18) of bij dirigente Katrien Debevere (T 051/51.05.65) (DLD)

Foto: Gerard Dupon