Hoe kwam het militair naamplaatje van Henri Roose uit Lampernisse, die eind 19de eeuw zijn legerdienst deed bij de grenadiers, terecht op een akker in Stuivekenskerke?  Dat was de vraag waarmee Herman Declerck , voorzitter van de Heemkring Rond den Beverinck van Groot-Pervijze, zijn zoektocht startte.  Een naamplaatje van een gesneuvelde soldaat?  Het antwoord vond hij echter niet terug in de kronieken van de eerste wereldoorlog, wel op het kerkhof van Lampernisse waar de gewezen grenadier zijn laatste rustplaats vond.  En het antwoord op de vraag waarmee Herman Declerck jarenlang worstelde nam de grenadier uiteindelijk mee in zijn graf, hoe het naamplaatje op de Stuivekenskerkse akker terecht kwam blijft wellicht voor altijd een goed bewaard geheim.

Enkele jaren terug kreeg voorzitter Declerck een militair naamplaatje uit 1893 in zijn handen dat in 1990 gevonden was door een landbouwer in Stuivekenskerke.  Het meest voor de hand liggend antwoord was dat dit plaatje van een soldaat was die er sneuvelde tijdens de eerste wereldoorlog.  Maar al vlug achterhaalde Herman Declerck dat dit plaatje van een zekere Henri Roose was die wel soldaat is geweest maar nooit gevochten heeft tijdens de eerste wereldoorlog, laat staan er sneuvelde.  Henri Roose is vredig gestorven in 1957 in Lampernisse waar hij nog steeds begraven ligt in de schaduw van de monumentale Heilige Kruisverheffingskerk van Lampernisse.
Toch wou Herman Declerck dit naamplaatje alsnog terug bezorgen aan de nakomelingen van Henri Roose en die zoektocht bracht een leven met veel zwarte bladzijden naar boven.  Bij zijn eerste huwelijk verloor de vroegere grenadier zijn echtgenote en zijn enige dochter en bij zijn tweede huwelijk met Rosalie Massenhove verloor hij zijn eerste zoontje.  Vervolgens kreeg het echtpaar nog twee dochters gevolgd door drie zoontjes die ook al vroegtijdig stierven.
Het is aan de afstammelingen van de beide dochters, die hiervoor speciaal uit De Panne en Maasmechelen naar Lampernisse kwamen afgezakt, dat voorzitter Declerck zondag het naamplaatje uiteindelijk terug kon geven.  Dit gebeurde symbolisch bij het graf van Henri Roose (foto) waarin het geheim van Stuivekenskerke voor altijd bewaard blijft.

Meer info : www.pervijze.be/heemkring (DLD)