Meer dan 220 Diksmuidelingen trekken dit weekend vrijwillig de baan op in het kader van de derde zwerfvuilactie.  Zowat 100 kilometer aan gemeentewegen en een deel van de IJzeroevers zullen geruimd worden.  Dat er nooit eerder zoveel vrijwilligers hiervoor opdaagden geeft een goed gevoel bij de Diksmuidse schepen voor afvalbeleid maar Kurt Vanlerberghe stelt aan de andere kant het ook te betreuren dat een dergelijke zwerfvuilactie nog steeds nodig is.  Als iedereen zijn afval in de vuilnisbak gooit en niet langs de straat dat zou een dergelijke actie immers niet moeten georganiseerd worden.  Een dubbel gevoel dus.

Op vrijdag 18 maart gingen al 110 kinderen van de basisscholen van De Kim en de vrije school van Woumen met hun leerkrachten enkele graskanten van Diksmuidse wegen ruimen.  Vandaag is het de beurt aan de verenigingen.  De deelnemende verenigingen op zaterdagmorgen en- namiddag zijn Feestcommissie Nieuwkapelle, bwp Oostkerke, De Stille Genieters Lampernisse, KWB Woumen, De Billander, de Vliegvissers IJzervallei, Tuinhier Keiem – Leke, Gezinsbond Diksmuide, de Scouts, Vladslo Leeft, Oxfam Wereldwinkel en LOI Diksmuide.  De deelnemende verenigingen en scholen krijgen het nodige opruimmateriaal ter beschikking (restafvalzakken, grijpers, fluo jasjes, handschoenen) om een afgesproken traject van ca. 8 km gemeentewegen op te ruimen. Per opgeruimd traject krijgen de deelnemende verenigingen een vergoeding van 200 euro van de IVVO.  Daarnaast ondersteunt het stadsbestuur het eindmoment met een hapje en drankje in de vorm van soep of chocomelk én koek. Ook de schoolkinderen ontvangen een attentie van het stadsbestuur en op maandag 20 maart wordt al het zwerfvuil van de diverse locaties ingezameld en gewogen.

Nog nooit waren zoveel mensen in de weer om zwerfvuil op te ruimen. Maar eigenlijk zouden zo’n acties niet moeten georganiseerd worden als iedereen zijn afval in de vuilbak gooit en niet langs straat. Zwerfvuil achterlaten getuigt van een gebrek aan respect voor natuur en medemens. Kortom was deze derde editie de laatste, of is dit toch een utopie?  (DLD)