Op 30 april zal het 25 jaar geleden zijn dat de in 1933 geboren Paul Houwen, natuuractivist en conservator van De Blankaart en De IJzermonding plots en totaal onverwacht overleed. Op 1 mei wordt Paul Houwen herdacht met een wandeling die geleid wordt door Peter Bossu die nog enkele jaren samenwerkte met Paul Houwen voor Natuurpunt op De Blankaart en Michel Maeckelbergh, voormalig voorzitter van de Diksmuidse milieuraad.  Men vertrekt om 14.30 u aan De Blankaart (Iepersteenweg 56 te Woumen). De deelname is gratis.

Op 30 april 1991 overlijdt Paul Houwen heel plots en totaal onverwacht. Hij is in 1962 conservator van de Blankaart geworden en heeft in de periode van zijn conservatorschap veel natuurwaarden op de Blankaart en De IJzermonding zien verloren gaan. De dood van Paul Houwen beroerde veel mensen binnen de natuurbeweging. Ze beseften maar al te goed dat ze er alles moesten aan doen om de inspanningen van Paul niet verloren te laten gaan. Ze wilden zijn werk verder zetten. Het toenmalige Natuurreservaten vzw, die intussen de nieuwe naam Natuurpunt kreeg,  schreef met Peter Bossu een ambitieus toekomstplan voor De Blankaart: het Plan Otter. Op vandaag is dit plan volop in uitvoering.
Ter nagedachtenis van Paul Houwen werd in 2001 op de Blankaart al een vogelkijktoren gebouwd. Straks, op zondag 1 mei leiden Peter Bossu en Michel Maeckelberg een wandeling ter herinnering aan Paul Houwen. En voor één keer hoopt Peter Bossu dat het op 1 mei water giet, want dat was het lievelingsweer van Paul Houwen.

Organisatie van de herdenkingswandeling : Natuurpunt IJzervallei. (DLD)