Op zaterdag 14 oktober, feestdag van de Heilige Donatius, patroon van het bisdom Brugge, heeft de Brugse bisschop Lode Aerts vijf nieuwe kanunniken benoemd.  Bij hen Diksmuideling Henk Laridon. Het was 12 jaar geleden dat er in Brugge nog nieuwe kanunniken werden gecreëerd, hun aantal was daarbij geslonken tot 15.  Nu zijn er opnieuw 20 kanunniken in het kapittel dat verbonden is aan de kathedraal van Sint-Salvator in Brugge.  En bij die 20 kanunniken zijn er 3 geboren Diksmuidelingen.  Want naast Henk Laridon zijn ook Antoon Wullepit uit Esen, op vandaag deken in Oostende en Jan Tilleman uit Kaaskerke, op vandaag deken in Brugge maar ook deken van het kapittel, kanunnik.   Beiden waren, net als Henk Laridon ook gedurende enige tijd actief bij KSA Torenwacht in Diksmuide. Henk Laridon, die tot priester werd gewijd in Diksmuide op 16 juli 1989, wordt op woensdag 25 oktober om 9 uur, tijdens een eucharistieviering in de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge, opgenomen in het kapittel.  Daarbij krijgt hij het kanunniksgewaad.

Kanunnik zijn is meer een titel dan een functie.  Wereldwijd is er aan elke kathedraal een kapittel van kanunniken verbonden.  Dat zijn een aantal priesters die een schare vormen rond de bisschop en bidden voor het heil van het bisdom.  Eén keer per week houden ze een gebedsmoment in de kathedraal.  Het is de bisschop zelf die de kanunniken uitkiest, naar waardigheid en verdienste.  Henk Laridon, die broer is van huidig Diksmuids burgemeester Lies Laridon en zoon van ere-burgemeester Hendrik Laridon en Cecile Delputte, stelt dan ook zeer dankbaar te zijn voor deze titel.
Het meest zichtbaar zijn de kanunniken tijdens de vieringen op hoogdagen in de kathedraal, op de jaarlijkse Heilige Bloedprocessie en bij officiële gelegenheden zoals het Te Deum op de nationale feestdag en koningsdag.
Gezien kanunnik zijn veeleer een titel is, behoudt Henk Laridon ook al zijn huidige functies.  Op vandaag is hij professor en directeur in het Grootseminarie in Brugge, hij is lector op de Torhoutse campus van de hogeschool Vives, diocesaan verantwoordelijke voor oecumene, proost van het muziekverbond Fedekam West en directeur van de Zusters H. Vincentius te Torhout.  (DLD)