Nieuwe verkeersborden aan het begin van de Beerstblotestraat (foto), het oostelijk jaagpad langs de IJzer, zorgen voor ongerustheid in kringen van hengelaars.  Deze verkeersborden laten immers voortaan enkel toe dat de zogenaamde “aangelanden”, rijwielen en bromfietsen van de klasse A en zij die toelating kregen Waterwegen en Zeekanaal, gebruik maken van dit jaagpad.  Mogen hengelaars dan hun geliefkoosd plekje langs de IJzer niet meer opzoeken met de auto?  Helemaal duidelijk is het niet maar bij zowel de diensten van Waterwegen en Zeekanaal als bij politiezone Polder blijkt dat de soep dan toch niet zo heet zal moeten gegeten worden.  Toch is het op vandaag niet duidelijk of alles juridisch sluitend is.

De jaagpaden langs de waterlopen worden door Waterwegen en Zeekanaal op de eerste plaats gebruikt voor het onderhoud van deze rivieren en kanalen.  De jongste tijd moet men echter vaststellen dat er steeds meer sluip- en recreatief verkeer gebruik maakt van deze jaagpaden. Normaal mogen deze wegen enkel gebruikt worden door ondermeer zij die er beroepshalve moeten zijn en de omwonenden, de zogenaamde aangelanden.  Hengelaars horen daar niet bij, zo lezen we in het vaktijdschrift van de hengelaars.  Daarin werd dit probleem voor het eerst aangekaart op de jaagpaden langs het Albertkanaal.  Daar is te horen dat hengelaars er enkel kunnen komen indien er een uitbreiding komt van de vergunningen.  Dit gebeurt ondermeer bij viswedstrijden.  Maar wat met de individuele hengelaar?

Ook in Diksmuidse hengelaarskringen wordt meer duidelijkheid gevraagd.  Zo wordt gevraagd om, hetzij de hengelaars te aanzien als plaatselijk verkeer, hetzij de geldige visvergunningen onder de toelatingen van Waterwegen en Zeekanaal te laten vallen. Zo niet dreigt alle watertoegankelijkheid voor de vissers te verdwijnen.  Bij Waterwegen en Zeekanaal is dan weer te horen dat een verbanning van hengelaars niet aan de orde is omdat deze voor hen vallen onder de zogenaamde “aangelanden”.
Ook waarnemend korpschef Marc Van Eecke van politiezone Polder beschouwt hengelaars als “aangelanden”, op voorwaarde dat zij beschikken over een geldige visvergunning.  Politiezone Polder is dan ook alvast niet zinnens op te treden tegen hengelaars, tenzij er uiteraard sprake is van misbruik.
Volgens schepen Martin Obin die bevoegd is voor landbouwwegen, hebben de diensten van Waterwegen en Zeekanaal alvast toegegeven dat deze borden niet echt gepast zijn.  Evenwel werden deze geplaatst langs alle rivieren en kanalen.  Daarenboven werden ze in Diksmuide ook nog eens geplaatst op stadsgronden.  Schepen Martin Obin heeft alvast kunnen bekomen dat deze borden nog kunnen gewijzigd worden op voorstel van het stadsbestuur.
Zo zou er alvast meer duidelijkheid kunnen komen voor ondermeer de hengelaars. (DLD)