Tijdens het voorbije weekend vierde de Diksmuidse harmonie Burgerskring haar jaarlijks Sint-Ceciliafeest.  En bij die gelegenheid werden enkele trouwe muzikanten en bestuursleden in de bloemetjes gezet voor hun jarenlang muzikaal engagement.  Uitschieter was dit jaar wel saxofonist Willy Leyre die het ereteken voor 50 jaar muzikant opgespeld kreeg door de afgevaardigde van het muziekverbond Fedekam-West.  Voor Willy die tijdens deze voorbije 50 jaar menig muzikaal watertje doorzwom, een bekroning voor een gouden muzikale periode.

Mogen de muzikanten van de Burgerskring vaak als de muzikale ambassadeurs van Diksmuide aantreden, zondagmorgen werden ze nu zelf ontvangen ter gelegenheid van hun jaarlijkse Sint-Ceciliafeest in avant-première in een reeds gerestaureerd deel van het stadhuis.  Bij die gelegenheid dankte voorzitter Marc De Keyrel de zowat 30 muzikanten die trouw de wekelijkse repetities bijwonen.  En het resultaat van dat repeteerwerk, onder leiding van dirigent Dirk Decae, kan men horen op zaterdag 16 januari wanneer de Burgerskring uitpakt met zijn Winterconcert in CC Kruispunt.
Minpuntje is wel dat het Jeugdensemble, dat 2 jaar terug opnieuw werd opgestart binnen de Burgerskring, forfait zal moeten geven voor dit Winterconcert omdat haar dirigent andere muzikale oorden gaat opzoeken.  Dirigent Henk Lust heeft zich immers geëngageerd om de muzikale leiding van de volgende musical Jekyll and Hyde van jeugdtheater De Toverlantaarn op zich te nemen.  Hierdoor moet hij zijn werk binnen het jeugdensemble van de Burgerskring stopzetten, zo kon van voorzitter De Keyrel vernomen worden.
De Burgerskring mocht ook 3 van zijn muzikanten huldigen.  John Calcoen voor 15 jaar muzikant, Katherine Merlevede voor 25 jaar muzikant en Willy Leyre voor een halve eeuw muzikant kregen het ereteken van Fedekam-West.  Willy Leyre is een bekend persoon in de wereld van de amateur-muzikanten in de ruime Diksmuidse regio.  Hij heeft dan ook al heel wat muzikale watertjes doorzwommen, zowel bij de Burgerskring als de Freundschaftsblaskapelle;  Daarnaast was hij ook nog actief bij menig andere muzikaal gezelschap.  Vooral met zijn vertrouwde saxofoon-tenor, maar soms ook als slagwerker of met de grote trom.  Willy Leyre is dan ook een beetje een all-round-muzikant die vaak niet keek op een uurtje meer of minder muzikaal plezier.  Zo breide hij vaak, na een officieel optreden, nog een muzikale epiloog aan het muzikaal optreden.
Daarnaast werden ook ook nog 6 bestuurslui gehuldigd door de provincie die ook voor hen een ereteken had.  Naast voorzitter Marc De Keyrel zelf, waren er ook eretekens voor de bestuursleden Frida Vanhoutte, Rik Hemelsoen, Guido Vlaeminck, Jerry Debruyne en dirigent Dirk Decae.  Tenslotte werd ook nog voormalig burgemeester Hendrik Laridon gehuldigd tijdens het voorbije Sint-Ceciliafeest.  Hij was met zijn bugel niet alleen jarenlang muzikant van de Burgerskring maar daarnaast ook bestuurslid sinds 1975.  En tot april van dit jaar woonde hij de bestuursvergaderingen bij.  Voor die 40 jaren als bestuurslid van de Burgerskring kreeg hij eveneens het provinciaal ereteken. (DLD)

Foto : Albert Ommey