Dit jaar vindt het Diksmuids luik van Erfgoeddag plaats in het stadhuis.  In de verhalenkelder, die toegankelijk is via het toerismekantoor, is er vanaf zondag een expo te bezoeken over het archeologisch onderzoek dat uitgevoerd werd op en rond de Grote Markt van Diksmuide. Het onderzoek dat uitgevoerd werd in het kader van de heraanleg van de Grote Markt, werpt immers een nieuw licht op de ontstaansgeschiedenis van Diksmuide. Want voor het eerst kon aangetoond worden dat onder de Grote Markt de oudste versterkingsgracht van Diksmuide loopt. Deze gracht vormt de begrenzing van de kleine nederzetting, die in de 11de eeuw aan de Handzamerivier ontstond en die de kiem vormt voor de latere middeleeuwse stad. Waarom is Diksmuide precies op deze locatie ontstaan, waarom is de inplanting zo strategisch en hoe zag het landschap er in deze periode uit? De thema-expo biedt de antwoorden op deze vragen of hoe de Grote Markt zijn geheimen prijs gaf.

De Grote Markt wordt pas in de 13de eeuw het centrale marktplein van Diksmuide. Maar wanneer is de Grote Markt precies tot stand gekomen in die 13de eeuw? Bestaat het marktplein tijdens de late middeleeuwen uit aangestampte grond of zijn er aanwijzingen voor een pleinverharding? Tijdens het onderzoek kwamen heel wat fragmenten van potten aan het licht. Welke informatie kan uit deze aardewerkfragmenten afgeleid worden? Is het mogelijk op basis van de dierlijke botresten die aan het licht kwamen conclusies te trekken over het landschap rondom de laatmiddeleeuwse stad? Welke informatie geven de metaalvondsten, bijvoorbeeld over het religieuze leven in de middeleeuwen?
De tentoonstelling is een samenwerking tussen het stadsarchief van Diksmuide, het archeologisch projectbureau Ruben Willaert en het Agentschap Onroerend Erfgoed. Op Erfgoeddag 22 april is de expo gratis toegankelijk van 10 uur tot 18 uur. De archeologen zijn op deze dag aanwezig om informatie te geven. Na Erfgoeddag is de expo ook nog te bezoeken tot in het najaar. (DLD)