Het bedrijf Deceuninck uit Hooglede, dat producent is van pvc- en composietprofielen voor ramen en deuren, heeft op zijn recyclage- en compoundingsite op de Diksmuidse industriezone Heernisse een nieuwe recyclagefabriek in gebruik genomen.  De nieuwe recyclagelijn zal Deceuninck toelaten op termijn tot 45.000 ton, of 45 miljoen kilogram pvc te recycleren.  Dat materiaal is afkomstig van eigen productieafval en snijresten van de klanten, maar ook van pvc-ramen van de eerste generatie die inmiddels 30 à 40 jaar oud zijn en in de komende jaren geleidelijk zullen vervangen worden.  In 2017 liet Tom Driessens als operations manager op de Diksmuidse site van Deceuninck, al optekenen dat hiermee een investering van 10 miljoen euro gemoeid is dat van deze recyclagefabriek de grootste in zijn soort maakt in West-Europa.

In 2012 opende Deceuninck haar eerste recyclagefabriek op de terreinen van haar bestaande PVC-compoundingfabriek die zelf jaarlijks 105.000 ton compound produceert. Deze recyclagefabriek had toen al een capaciteit van 20.000 ton per jaar en was toen de grootste recycler van harde PVC in de Benelux.  Met de huidige investering in haar nieuwe recyclagefabriek verhoogt ze niet alleen deze capaciteit tot 45.000 ton maar bevestigt Deceuninck ook zijn geloof in pvc als een duurzaam en toekomstgericht materiaal voor de bouwsector. Dankzij hun lage thermische geleiding hebben pvc-raamprofielen een drie keer hogere thermische isolatie-efficiëntie dan aluminium raamprofielen. Daarenboven bedragen het energieverbruik en de CO²-uitstoot van pvc-ramen zowel gedurende hun volledige levensduur als bij de productie en recyclage ervan minder dan de helft van deze van hun aluminium tegenhangers.  Ook kan pvc bijna eindeloos gerecycleerd en hergebruikt worden zonder kwaliteitsverlies. Tenslotte spaart elke kilogram gerecycleerd pvc volgens schattingen 2 kilogram CO² uit.
De Diksmuidse recyclagefabriek van Deceuninck zal jaarlijks meer dan 2 miljoen ramen behoeden voor de stortplaats of verbranding. Volgens Francis Van Eeckhout, CEO van Deceuninck onderstreept deze investering de ecologische ambities van zowel Deceuninck als van haar klanten. Het stijgend gebruik van gerecycleerd materiaal zal de ecologische voetafdruk van zowel haar producten als van haar productieprocessen verder doen dalen. Bovendien zal het de afhankelijkheid van nieuwe grondstof verminderen en de negatieve effecten van schommelende grondstoffenprijzen in zekere mate reduceren.
In haar nieuwe recyclagefabriek heeft Deceuninck ook een nieuwe technologie gebruikt die toelaat pvc-profielen in alle kleuren en diverse samenstellingen te recycleren, ook deze die glasvezel bevatten.  Tijdens het recyclageproces worden ook alle onzuiverheden verwijderd en wordt de pvc vermalen en gesorteerd.  Na granulatie vormt het gerecycleerd materiaal een perfect alternatief voor nieuw materiaal en wordt het gebruikt voor de extructie van nieuwe pvc-raamprofielen.
Met deze nieuwe belangrijke investering in zijn Diksmuidse vestiging verankert Deceuninck zich nog steviger in Diksmuide.  (DLD)