In de aanloop naar de voorbije gemeenteraad, vroeg Groen bij monde van Gert Maertens tijdens de vragenronde om een speel- en stadsrandbos voor Diksmuide in de driehoek Esenweg-Eikhofstraat-Graanwijk (foto).  Maar een stadsrandbos op deze plaats komt er niet, alleen een parkzone met een verbinding tot aan de Pluimstraat voor fietsers en wandelaars.  Maar schepen Bieke Moerman (SP.a-open) herinnerde wel aan de realisatie van het provinciaal domein IJzerboomgaard waar Diksmuide 10 hectaren aan speelnatuur bij krijgt.  De werken aan IJzerboomgaard starten overigens nog dit voorjaar. Verder heeft Diksmuide volgens de schepen wel aandacht voor zijn speelpleinen waar kan gespeeld en geravot worden.  Er wordt hiervoor jaarlijks 50.000 Euro geïnvesteerd in de 19 speelpleinen in het centrum en de dorpen.

Voor Groen is het verontrustend als Diksmuide het geplande speelbos nabij de Graanwijk zou schrappen.  Speelnatuur is immers voor haar belangrijk in de ontwikkeling van een kind.  Een speelbos, waar men ongestoord kan ravotten, is veel waardevoller dan een steriel gazon met enkele plastieken speeltuigen.  Daarenboven is de wetenschappelijke norm dat men speelnatuur moet kunnen vinden op 400 meter.  Verder behoort Diksmuide, met amper 1% bos tot de slechtste leerlingen van de klas in Vlaanderen.
Een stads(rand)bosproject is voor Groen wenselijk want Diksmuide is ook steeds meer aan het “verstenen”.  Er komt meer hoogbouw en een eigen tuin wordt op termijn onbetaalbaar.  Naast “ravotgroen” die ook nuttig is voor jeugdbewegingen en buitenklassen, is er dus ook een groeiende recreatieve behoefte aan openbaar groen.  Een stadsrandbos hoeft daarenboven niet onbetaalbaar te zijn want steeds meer bedrijven willen hun CO²-voetafdruk verkleinen door bos aan te planten.  Daar is muziekclub 4AD een voorbeeld van al moest zij voor haar bos wel uitwijken naar Oostende.

Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) voorziet volgens schepen Bieke Moerman in de driehoek Esenweg-Eikhofstraat-Graanwijk binnen het deelRUP Sport een parkzone.  Circuleerde destijds tijdens de opmaak de benaming speelbos, dit is uiteindelijk niet weerhouden.  Wel blijft dit een parkzone met een doorsteek voor langzaam verkeer naar de Pluimstraat.  Maar komt er daar geen speelbos, dat hoeft voor Bieke Moerman niet te betekenen dat er geen spelmogelijkheden in openlucht zijn in Diksmuide.  Zo zijn er de 19 speelpleinen waarin Diksmuide jaarlijks 50.000 Euro investeert.  Daarnaast wordt ook het project “speelweefsel” opgestart waarbij het bevorderen van het buitenspelen en sporten, het verhogen van de voeling met de natuur, het creëren van verbindingen tussen de verschillende speelruimtes en het verhogen van het samenhorigheidsgevoel en samen dingen doen tussen jong en oud de belangrijkste doelstellingen zijn.

Verder vindt Groen dat de Diksmuidse speelpleinen weliswaar goed onderhouden zijn maar vaak zijn ze niet bereikbaar op een veilige manier.  Groen deed dan ook nog een oproep naar verhoogd politietoezicht bij de bestaande buurtspeelpleinen. Voor burgemeester Lies Laridon (CD&V) opteert Diksmuide voor verschillende speelpleinen.  Liever in ieder dorp een speelplein dan één centraal speelplein.  Uiteraard is een permanente bewaking hiervan niet haalbaar.  Wel houdt de betrokken wijkagent een oogje in het zeil. (DLD)