Vrijdagavond 20 juli wordt in Diksmuide een orgelpunt geplaatst achter de herdenkingen van de eerste wereldoorlog met een gratis dubbelconcert op de Grote Markt.  Gone West, het provinciaal vehikel dat de voorbije vier jaar zorgde voor menig herdenkingsevent, is organisator en kan hiervoor rekenen op de medewerking van verschillende partners waaronder de Diksmuidse muziekclub 4AD.  In november 2014 was er in Diksmuide al een uniek concert met de Duitse avant-gardeband Einstürzende Neubauten die zijn gloednieuw album Lament toen kwam voorstellen in de stelplaats van De Lijn aan de Lange Veldstraat die voor de gelegenheid was omgebouwd tot een concertzaal.  Hiervoor kwamen toen duizenden concertgangers afgezakt naar Diksmuide.  Vrijdagavond wordt voor het afsluitend dubbelconcert gekozen voor de locatie van de vernieuwde Diksmuidse Grote Markt. Om 21 uur wordt eerst de Belgische groep Flying Horseman (foto) op het podium verwacht.  Het tweede luik van het dubbelconcert is voor rekening van het Kortrijkse Amenra vanaf 22.30 uur.  Men kan vanaf 20 uur terecht op de Grote Markt. Let wel, er zijn geen zitplaatsen voorzien.

Flying Horseman, die opent om 21 uur, grossiert in bezwerende, schaduwrijke muziek, die sporadisch beelden oproept van apocalyps en dystopie. In de indringende lyrics bestaat er geen duidelijke grens tussen doorleefde introspectie enerzijds en maatschappijkritische reflectie over een wereld onder hoogspanning anderzijds. Live zorgen deze Antwerpenaren voor een indringende, emotioneel geladen ervaring die de luisteraar onvrijwillig meesleept en beroert.
Amenra is een Kortrijkse sludgecoreformatie die om 22.30 uur een uniek concert brengt waarin kracht en heling letterlijk belicht en belichaamd worden. Een ‘gesamtkunstwerk’ waarin muziek, de sierlijke bewegingen van de Japanse Butoh danskunst en visuals van de menselijke metamorfose ineenvloeien. Als groep die duisternis kan ombuigen in licht is Amenra de perfecte keuze om de toekomst en de vrede te vieren.  Voor het Gonewest concert gaat de groep speciaal de samenwerking aan met de vermaarde Butoh danser Imre Thormann. Butoh dansers, witgepoederd en ontdaan van elke individualiteit, roepen het beeld op van een verdoemde wereld. Thema’s als verval, angst en vertwijfeling, maar ook van erotiek en extase worden op een beklijvende manier in beeld gebracht. De zinderende visuals worden voorzien door Tine Guns. In haar werk laat ze zich inspireren door de constante metamorfose die we als mens ondergaan en de onmogelijkheid om de vluchtige werkelijkheid te vangen.

De organisatoren geven nog mee dat men vrijdagavond niet met de auto tot in het centrum van Diksmuide kan rijden. Men vraagt, indien mogelijk, met de fiets of te voet te komen. Ook promoten ze carpooling want terugkeren na het concert naar het binnenland vanuit Diksmuide met het openbaar vervoer is niet mogelijk. Wie met de wagen naar Diksmuide komt wordt gevraagd deze te parkeren op hetzij één van de centrumparkings ofwel op een parking van de warenhuizen op de toegangswegen. (DLD)

Foto : Gone West