N-VA-raadslid Jürgen Van Collie wil in Diksmuide kosteloze studeerruimtes tijdens de blokperiodes. Deze zouden enkel bestemd zijn voor hogeschool- en universiteitsstudenten. Voor hem kan de hoofdbibliotheek in de Paterskerk hiervoor gebruikt worden mits het tijdelijk uitbreiden van de bestaande openingsuren naar een goed uurrooster voor studenten en de aanwezigheid van Wi-Fi . Schepen Marc De Keyrel (CD&V), die op de voorbije gemeenteraad stelde dat de meerderheid achter dit voorstel staat, zal nog andere alternatieven laten onderzoeken. Behoudens een kleiner proefproject zal dit wellicht niet meer mogelijk zijn tegen de komende blokperiode maar men wil dit wel realiseren tegen volgende blokperiodes. Zo zou ook de mogelijkheid onderzocht worden om een studeerruimte te voorzien in het huidig LOI-gebouw aan de Stationsstraat dat op 1 juli vrij komt wanneer de asielzoekers er moeten vertrekken. Verder werd ook de mogelijkheid geopperd om tijdelijk ruimte vrij te maken in Yserheem (foto). Deze ruimtes zouden niet bedoeld zijn voor scholieren uit het middelbaar onderwijs, zij zouden terecht kunnen in hun eigen school in Diksmuide.


Op de begraafplaatsen van Oostkerke en Stuivekenskerke worden de paden vernieuwd met platines zodat ze minder onderhoud vragen. Ook de hoofdtoegang naar de kerk van Esen krijgt plantines die opgevoegd worden met elastische voegmortel.  Diksmuide voorziet hiervoor volgens schepen Martin Obin (CD&V) 50.000 Euro en deze werken worden nog uitgevoerd voor 1 november. Verder wordt op vraag van Idee2006-raadslid Marc Deprez gekeken om op het Keiems kerkhof in de Streuvelstraat voor de tweede urnenmuur ook een verharde strook te voorzien.


Volgens schepen Martin Obin (CD&V) zijn de Diksmuidse kerkbesturen bewust van het besparingsregime dat hen werd opgelegd. Ze doen er alles aan om spaarzaam om te springen met de beschikbare middelen maar toch met één doel voor ogen : hun kerkgebouwen optimaal beheren en onderhouden.  Met een totale exploitatietoelage van 442.000 Euro bleven de kerkfabrieken in 2014 netjes binnen het voorziene budget voor dat jaar.


De stabiliteit van de bestaande brug annex duiker over de Aardevaart aan de Hazewindstraat in Nieuwkapelle loopt gevaar. Deze was beschadigd geraakt door onbekenden. Bijgevolg moet deze duiker dringend vernieuwd worden wat een slordige 50.000 Euro gaat kosten.  Reeds in 2012 waren deze werken voorzien maar door financiële problemen bij de toen aangestelde firma kon dit niet uitgevoerd worden. (DLD)