Op de voorbije gemeenteraad vroeg raadslid Gaby Verstraete (CD&V) hoeveel defibrillators, die bij een hartfalen kunnen gebruikt worden om te reanimeren, er in Diksmuide zijn. Uit het antwoord van burgemeester Lies Laridon (CD&V) bleek dat Diksmuide zelf al een flink aantal dergelijke AED-toestellen heeft in ondermeer het zwembad, de sporthalle, de voetbalaccomodatie op het sportpark de Pluimen, het dienstencentrum, in het Sint-Sebastiaanzaaltje en bij de IJzervaarders in de jachthaven.  Daarnaast beschikt ook de brandweer nog over een mobiel toestel.  Het ligt ook in de bedoeling van Diksmuide om hierin de komende jaren verder te investeren. Maar het was wel niet duidelijk hoeveel defibrillators er nog via private initiatieven in Diksmuide zijn.  Wij vonden alvast een toestel bij AD Delhaize in Kaaskerke.  Voor zaakvoerder Jurgen Masselus kunnen er geen dergelijke toestellen genoeg beschikbaar zijn, vooral in het kader van fusies van ziekenhuizen waardoor de afstanden voor de MUG-diensten steeds groter worden.  Maar een overzicht van alle Diksmuidse AED-toestellen, publieke en private, is er op vandaag nog niet. Ondanks de aanwezigheid van de al gekende defibrillators beschikt Diksmuide ook niet over het hartveilig-label van het Rode Kruis. Daarvoor voldoet ze dan weer niet aan alle voorwaarden.

Sinds mei hangt er een AED-toestel in het Delhaize-grootwarenhuis van Kaaskerke.  Daarbij kreeg ook het grootste deel van het personeel een opleiding om met het toestel te werken.  “Onze winkels worden wekelijks door duizenden klanten bezocht en we hebben een pak medewerkers.  We hopen evenwel dat we het toestel nooit nodig zullen hebben, maar indien dit wel het geval zou zijn, dan staan we klaar.  We zien dit als een vorm van duurzaam ondernemen.  Dit staat los van enig winstbejag, een mensenleven is tenslotte onbetaalbaar”, aldus nog de zaakvoerder van de Kaaskerkse AD-Delhaize die alvast toont hoe het kan.
Maar of er nog meer dergelijke private initiatieven zijn, is op vandaag niet duidelijk.  Er is immers vooralsnog geen inventaris met de Diksmuidse AED-toestellen beschikbaar die in geval van nood kan geconsulteerd worden.

AED-toestellen vinden is één zaak, ermee kunnen werken is nog een andere.  Maar het Rode Kruis kan alvast instaan voor een opleiding.  Wordt het reanimeren met en zonder AED-toestel al aangeleerd tijdens de EHBO-cursus, er is ook mogelijkheid om specifieke themalessen in te richten.  Deze lessen duren drie uur en worden kosteloos georganiseerd.  Uiteraard dat eigen Rode Kruis-vrijwilligers opgeleid zijn om te reanimeren met een AED-toestel dat bij een interventie altijd aanwezig is in de ziekenwagen.  Daarnaast kunnen steden, organisaties, bedrijven en scholen ook gaan voor het label hartveilig.  Ondanks de aanwezige AED-toestellen voldoet Diksmuide echter nog niet aan de voorwaarden voor dit hartveilig-label.  Zo moeten er alvast meer opleidingen gevolgd worden. Voor meer info rond dit Rode Kruis-hartveilig-label en de voorwaarden ervan: klik hier. (DLD)