Dinsdag werd in het Diksmuids VTI het startschot gegeven door provinciegouverneur Carl Decaluwé van een nieuwe provinciale campagne tegen zwerfvuil.  Deze maal ligt de focus op het secundair onderwijs met de slogan ‘let’s do it op school in de vuilbak’.  Maar ook Freddy De Vadder, op vandaag een heel populaire Bevergem-figuur, wil aanzetten tot gedragsverandering in de strijd tegen zwerfvuil met zijn eigen slogan ‘Ge wit woa dajt kunt steken‘.  Voor gouverneur Decaluwé moeten de woorden van Freddy De Vadder samen met diens doordringende blik ongetwijfeld toegang vinden in elke West-Vlaamse middelbare school.

West-Vlaanderen telt 278 middelbare scholen in alle onderwijsnetten, goed voor ongeveer 83.000 leerlingen.  Allen zijn ze uitgenodigd om in te schrijven voor de nieuwe zwerfvuilcampagne binnen de schoolgemeenschappen.  Ze worden uitgedaagd om de beste en properste West-Vlaamse school te worden.
Voor de provinciegouverneur wordt er nog steeds te veel, uit gemakzucht, afval ter plaatse gedumpt.  Nochtans heeft vervuiling veel nefaste effecten.  Daarnaast kost de ruiming van zwerfvuil pakken geld.  Zo is de jaarlijkse opruimkost 10 Euro per inwoner voor de opruiming van gemiddeld 2,7 kg zwerfvuil per persoon.
Dit jaar kijkt men vooral richting secundaire scholen omdat ook lege blikken, snoeppapier, kauwgom en klokhuizen in de vuilbak horen. Zwerfvuil op school is een problematiek waarmee veel scholen kampen.  Dat zorgt niet alleen voor een vuile aanblik maar dat zwerfvuil is ook niet zo onschuldig want 80% van het afval in de oceaan komt van het zwerfvuil op het vasteland.  De leerlingen zijn dan ook op vandaag niet altijd bewust van de gevolgen van zwerfvuil.
Elke school levert op vandaag wel inspanningen maar voor een pakkende sensibiliserende aanpak tegen zwerfvuil is er een gezamenlijk optreden nodig tegen het vuil van leerlingen die, wat ze kwijt willen, zomaar ter plekke droppen.  Zo wil men volgens gouverneur Decaluwé stapsgewijs en doelgroepgericht werken in West-Vlaanderen om uiteindelijk te komen tot een zwerfvuilvrije omgeving.  Een eerste stap kan hierbij een zwerfvuilvrije school en omgeving zijn.

Secundaire scholen kunnen zich engageren om tussen 12 februari en 13 mei van 2016 de zwerfvuilproblematiek binnen en buiten de schoolmuren aan te pakken.  Voor de start van de campagne wordt een zwerfvuilaudit gedaan waarbij wordt nagegaan wat de mogelijke pijn- en verbeterpunten zijn van het vuilbakkenbeleid van de school.  Op de campagnewebsite worden ook enkele opdrachten uitgezet als extra stimulans.  Via deze uitdagingen kunnen de scholen punten verdienen.  De school die het best scoort krijgt een live comedy-optreden van Freddy De Vadder.  En men voorziet ook in een heus Freddy promopakket zodat men de campagne bekend kan maken bij leerlingen en leerkrachten.  (DLD)