Vorige week viel de Diksmuidse kok Frans Saint Germain met zijn bistro Père & Mère twee maal in de prijzen.  Allereerst werd hij voor het eerst opgenomen in de gastronomiegids Gault&Millau met een score van 13 op 20.  Daarnaast namen een paar dagen later de Michelin-inspecteurs zijn Père & Mère ook nog eens op in hun lijst voor de Bib Gourmand. In deze lijst worden restaurants opgenomen waar men voor maximaal 37 euro van een drie gangenmenu uit een uitstekende keuken kan proeven. Voor Frans Saint Germain, die amper twee jaar terug met zijn echtgenote Ria deze bistro opstartte, is deze laatste erkenning veel meer waard dan een MIchelinster.  Ze past immers in zijn filosofie van een goede prijs-kwaliteit in een aangename omgeving.  Wist Frans Saint Germain met zijn Salons al sinds de jaren tachtig heel wat bezoekers naar Diksmuide te brengen,  toen kwam deze erkenning er niet om de eenvoudige reden dat deze culinaire gidsen geen feestzalen opnemen.  Maar met deze twee erkenningen is het dan toch formeel geworden, Frans Saint Germain heeft Diksmuide op de culinaire kaart geplaatst.  Een betere start van de Week van de Smaak, die start op 15 november, kon Diksmuide zich niet wensen.

In 1978 streken Frans Saint Germain en zijn vrouw Ria Clyncke in Diksmuide neer waar ze in De Breyne Peelaertstraat een viswinkel en traiteurzaak startten.  Het zou het begin van een verhaal zijn die Diksmuide uiteindelijk op de culinaire kaart zou zetten.  Enkele jaren later groeide uit de traiteurzaak enkele tientallen meters verder in dezelfde straat de intussen gekende Salons Saint Germain.  Deze drie feestzalen zetten toen al Diksmuide op de culinaire kaart.  Waar Diksmuide voorheen door bezoekers vaak herinnerd werd door een bezoek aan de IJzertoren, kon men steeds meer horen dat men ooit in Diksmuide was in de Salons Saint Germain.  Intussen gaven Frans en Ria de fakkel van de Salons door aan hun zoon Tim en zijn vrouw Eline, de traiteurzaak werd dan weer verder gezet door zijn zoon Stijn en zijn vrouw Mieke.  Maar dat betekende niet dat Frans en Ria aan rusten dachten.  Ze kwamen met een nieuwe zaak : Père & Mère op de aanpalende Grote Markt en deze werd nu, als enige zaak in de streek, opgenomen in de Bib Gourmand.  Overigens was in Vlaanderen deze eer voor slechts drie nieuwe horeca-zaken weggelegd : twee in Limburg en Père  & Mère als enige in West-en Oost-Vlaanderen.

Maar aan het reilen en zeilen zal door deze erkenningen niets veranderen bij Père & Mère, zo verzekert ons Frans.  En ook de prijzen zullen ongewijzigd blijven.  En dat kan ook niet anders volgens Frans want als men de limiet van 37 euro overschrijdt, dan wordt men sowieso opnieuw geschrapt in de Bib Gourmand.  Wel wil hij, als reeds eerder aangegeven, in het voorjaar zijn rechterhand Jelle Devisch de zakelijke leiding geven van Père & Mère.  Maar Frans en Ria blijven dan nog steeds aan boord, Frans kan immers zijn kookpotten niet missen.  Mogelijks zullen dan wel de openingsuren uitgebreid worden.

Voor meer info over Père & Mère, de openingsuren en de reservatiemogelijkheden verwijzen we naar www.pere-et-mere.be. (DLD)