Zondag 22 mei is er in de Westhoek Fietstival, een gratis fietsevenement op het vernieuwd fietsnetwerk.  Daarbij worden de fietsers nog eens extra verwend.  Ook vanuit Diksmuide “de fietspoort tot de Westhoek” kan men starten voor verschillende lussen met afstanden die variëren tussen 22 km en 107 km.  Er is een vrije start tussen 9 u en 15 u aan de dienst voor toerisme op de Grote Markt.  Meteen wordt in Diksmuide ook de (nieuwe) K(a)D(ee)-fietsroute naar de Blankaart ingereden, één van de vijf kindvriendelijke fietsroutes in de Westhoek.

Zondag kan men een keuze maken uit verschillende lussen.  Zo is er allereerst een 22 km lange kindertocht, de (nieuwe) K(a)D(ee)-fietsroute naar de Blankaart. In de Westhoek werden 5 dergelijke routes uitgetekend voor de kleine fietsers.  Deze fietsroute voor families met kinderen wordt bewegwijzerd met zeshoekige borden op ooghoogte van kinderen. De stripfiguurtjes Jaek en Nink wijzen de weg. Onderweg zijn er ook kindvriendelijke stopplaatsen en speciale picknickbanken voorzien.
Verder is er zondag voor de grote fietsers nog de familietocht “Achter de IJzer” van 33 km, er is een recreatieve lus naar Koekelare en Kortemark van 48 km en een tocht voor elektrische fietsers tot in Staden en Houthulst van 70 km.  Er wordt tenslotte ook nog aan de ‘professionals’ gedacht.  Zij kunnen deelnemen aan de ronde van de Westhoek, een tocht van 107 km.

Langs elke route liggen enkele halteplaatsen waar stempels gegeven worden voor de deelname aan een tombola waarbij men een gratis overnachting in een B&B in de Westhoek kan winnen.  Verder wordt er ook nog rond start- en stopplaatsen voor animatie gezorgd.  Zo is er een ‘gekke-fietsenparcours’, grime, ballonplooien, een springkasteel, een muziekje, … Bovendien kan men er uitrusten en genieten van een drankje of een hapje op het terras van een lokale kroeg.

Meer info bij de toeristische dienst van Diksmuide of op www.toerismewesthoek.be (DLD)