Het amper een jaar vernieuwd Museum aan de IJzer in de IJzertoren heeft een Europese erkenning gekregen want ze werd genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award 2015.  Hiermee wordt ieder jaar door het European Museum Forum een nieuw of pas vernieuwd museum bekroond.  Vooraleer het Museum aan de IJzer genomineerd werd, moest ze zelf een uitgebreid en gedetailleerd dossier indienen.  En vervolgens volgde er nog een uitgebreide audit om na te gaan of het museum aan alle eisen voldeed.  Nu mag het Museum van de IJzer als genomineerde in mei volgend jaar in het Schotse Glasgow haar museum gaan voorstellen aan een internationale jury.  Daarbij moet men ook de aanpak verdedigen waarbij elke genomineerde nog één typisch voorwerp uit het museum moet meenemen, aldus museumconservator Peter Verplancke.  Aansluitend wordt daar ook de award uitgereikt aan een van de genomineerden.

Het Museum aan de IJzer sloot in november 2013 zijn deuren om nauwelijks 100 dagen later, volledig gerenoveerd en heringericht terug open te gaan.  Is het pas open sinds 1 maart 2014, in september mocht ze al de 100.000ste bezoeker verwelkomen.  Intussen staat de bezoekersteller op vandaag al op 145.000 volgens algemeen secretaris Dirk Demeurie.  Sinds oktober is er nu ook de thematische tentoonstelling over de IJzerslag van 1914 bij gekomen.  “De IJzer, onze laatste hoop”, zoals deze expo heet, blijft overigens te bezoeken op de benedenverdieping van de IJzertoren tot eind 2018.  Het Museum van de IJzer is ook één van vijf toeristische projecten in het kader van de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I.

Maar inmiddels heeft conservator Peter Verplancke iets anders om over na te denken.  Hij moet immers tegen mei volgend jaar één typisch voorwerp vinden in zijn museum om mee te nemen naar die finaleronde in Glasgow. Wellicht dat inmiddels de internationale belangstelling door deze nominatie ook goed zal zijn voor een pak bijkomende bezoekers aan dit Diksmuids museum. (DLD)