De Esense Hoogmolenwegel werd heraangelegd.  Deze loopt over 230 meter van de Esense marktplaats, naast feestzaal De Kroon, tot op de wijk Maagdhoek.  Deze werd vernieuwd op een duurzame wijze zodat fietsers en wandelaars op een aangename en comfortabele manier verder gebruik kunnen maken van het pad.  Maar daarnaast was er ook de herinrichting van een belangrijke afwaterbeek die ernaast loopt.  Belangrijk volgens Diksmuids schepen Martin Obin want deze beek zorgt voor de afwatering van zowel de Esense wijk Maagdhoek als van de hogerop gelegen landbouwpercelen.

Het Diksmuids stadsbestuur en de Esense notaris Pierre Maere hebben samen hun schouders gezet onder dit project.  De notaris had plannen om beheerswerken uit te voeren op een aantal percelen tussen de Maagdhoek en zijn woning.  Daarbij zouden beken heraangelegd worden.  Maar omdat er in dit gebied ook een kerkwegel is, een moeilijk afwateringssituatie voor deze omgeving en dit alles ook nog eens in een bijzonder mooi landschap aan de rand van Esen ligt, was het voor schepen Obin belangrijk dat deze werken in onderling overleg konden gebeuren.
Onderdeel van deze werken werd de heraanleg van de Hoogmolenwegel in een duurzame betonverharding.  Dit pad werd daarbij opgeschoven naar de weide zodat er meer ruimte is gekomen tussen de beek en het pad zelf.  De betonverharding zelf zorgt er voor dat er geen noodzaak meer is voor het gebruik van onkruidverdelgers.  Daarenboven is er ook een betere toegankelijkheid.
Er werden ook twee extra duikers geplaatst wat de kans op wateroverlast in de toekomst zou moeten verminderen.  Er kwam halfverharding langs het eerste gedeelte van de beek en een taludbekleding in betonelementen zodat ruiming er makkelijker is.  Een plaatsing van enkele schotten zal er ook nog eens voor zorgen dat er geen zand of slib meer in de riolen van de Esenweg kan raken.
De vernieuwing van de Hoogmolenwegel en de onmiddellijke omgeving moet er voor schepen Martin Obin voor zorgen dat dit niet alleen een prachtig ommetje wordt voor de Esenaars maar dat het ook een veilige ontsluiting wordt voor de leerlingen van de school en voor de bezoekers van ontmoetingscentrum Ingelram die er ook een mooi uitzicht bij krijgen. (DLD)