Nadat gedurende anderhalf jaar optimalisatiewerken werden uitgevoerd aan het Esenkasteel, kon vrijdag de provincie haar nieuwe Streekhuis Westhoek voorstellen, zoals het Esenkasteel voortaan zal heten.  Werd bij de werken de aanblik behouden, binnenin kreeg het gebouw een andere inkom en een onthaalbalie.  Ook de toegankelijkheid en het sanitair werden verbeterd, er kwamen douches voor de fietsers en middagjoggers en er werden vergaderruimtes gecreëerd met achteraan een nieuwe functionele ruimte (foto) die ook dienst kan doen als vergaderruimte en refter.  Verder werden ook de burelen van de 40 “kasteelbewoners” zoals bestendig afgevaardigde Guido Decorte de medewerkers omschreef, aangepakt.  Met de isolatie van het dak moet ook de grootste zomerhitte uit de burelen kunnen gebannen worden. In het voorjaar van 2015 worden ook nog de luiken geschilderd.  Hiervoor zijn de nodige kredieten reeds voorzien.  De kostprijs van de vernieuwing bedraagt een slordige 1 miljoen Euro.

Voor Guido Decorte moet het Streekhuis Westhoek symbool staan voor de vernieuwde provinciewerking.  De provincie wordt voor hem immers niet afgeschaft, wel wordt ze geherpositioneerd, zo vervolgde hij bij de opening van het vernieuwde streekhuis.  De focus van provincie moet meer liggen op grondgebonden bevoegdheden.  Het Streekhuis Westhoek is dan ook een voorbeeld van gebiedsgericht werken, het versterkt de streekwerking in de Westhoek.  Het Streekhuis Westhoek moet tenslotte een plaats van verbondenheid zijn van de verschillende gemeenten van de Westhoek.  Gemeenten kunnen er terecht voor vragen rond bovengemeentelijke dossier, het Streekhuis Westhoek is dan ook zowat de helpdesk van de Westhoekgemeenten.  Het Streekhuis Westhoek biedt niet alleen onderdak aan provinciale medewerkers maar ook aan Westtoer, Westhoekoverleg, de West-Vlaamse Intercommunale (WVI), het Regionaal Sociaaleconomisch overlegorgaan (Resoc) en de Sociaal Economische Raad voor de Regio (SERR).

Bij de heropening plantten de bestendig afgevaardigden Decorte en Naeyaert nog een Toverhazelaar in de tuin van het Streekhuis Westhoek.  Ook al symbolisch want de Toverhazelaar is een vroegbloeier, op een ogenblik dat de natuur nog dood lijkt, bloeit deze boom.  Symbolischer kan het bijna niet, aldus nog Guido Decorte. (DLD)