De voormalige industriële site Vandezande aan de Esenweg op de Esense wijk Eikhof, waarvan de gebouwen leeg kwamen te staan toen het bedrijf Vandezande verhuisde naar de Kaaskerkse industriezone, wordt een woonzone.  Na de bodemsanering moet dit 1,5 hectaren groot terrein omgevormd worden tot een woonzone volgens het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat de Diksmuidse gemeenteraad maandagavond goedkeurde.  Het terrein krijgt een centraal plein waarrond de woningen komen. (foto) Achteraan komen er huizen van een gelijkvloers met één verdieping.  Deze zijn gericht naar het centraal plein op het domein.  Aan de voorzijde langs de Esenweg komen dan weer meergezinswoningen van drie bouwlagen.  Richten deze zich naar de Esenweg, de uitweg zelf is eveneens langs het centraal plein want de site zal slechts één ontsluitingsweg hebben.  Deze moet zo ver als mogelijk van het rond punt Eikhof liggen.  Voor schepen Bieke Moerman (SP.a-open) betekent deze site een bijkomend woningaanbod voor Esen.

Ook het RUP voor de kasteelsite Hof ter Heyde te Vladslo werd goedgekeurd.  Dit kasteel is sinds 1985 beschermd als monument.  Maar omdat de site in natuurgebied is gelegen, legde dit een hypotheek op het behoud en de ontwikkeling van de erfgoedwaarden.  Door dit goedgekeurd RUP kunnen natuur- en erfgoedwaarden nu verzoend worden.  Op de vraag of de hiervoor, door Diksmuide geleverde inspanningen voor dit privaat domein, ook zullen resulteren in een open stellen van het Hof ter Heyde-domein voor het brede publiek, gaf schepen Bieke Moerman mee dat de eigenaar nu reeds toelating geeft om wandeltochten door zijn domein te laten passeren.  Daarenboven werd de factuur van dit RUP volledig betaald door de kasteeleigenaar.

De Diksmuidse gemeenteraad keurde ook goed dat men overgaat tot de verkoop van enerzijds het schoolgebouw met bijhorende woning te Oostkerke en van de pastoriewoning te Leke. En ook de kerken van ondermeer Oudekapelle en Lampernisse kwamen maandagavond aan bod.  Voor eerstgenoemde is men nog steeds op zoek naar een herbestemming.  Even werd volgens schepen Martin Obin (CD&V) gedacht aan een jeugdherberg maar dat was niet combineerbaar met het omliggende kerkhof waarmee hij meteen ook de opmerking van Idee2006-raadslid Marc Deprez beaamde.  Het dossier met het voorstel van de urnenkerk van Lampernisse is inmiddels ter goedkeuring doorgestuurd naar het bisdom in Brugge.  Diksmuide wacht op de goedkeuring van het bisdom.  Tenslotte moet, zoals reeds eerder kon vernomen worden, niet alleen de kerk van Pervijze betrokken worden bij de verbouwing van het plaatselijk OC Ten Bercle, ook in Woumen moet aan de plannen van het nieuw ontmoetingscentrum een bijkomende herbestemming van de Sint-Andreaskerk gekoppeld worden. (DLD)