Er staat een paard in de gang, zo zong de Nederlandse komiek André van Duin al in de jaren tachtig.  Nu heeft ook de Diksmuidse brandweer er eentje staan, zij het een kunststofpaard.  Dit 450 kg wegend oefenpaard van de hulpverleningszone Westhoek is meteen het eerste oefenpaard dat wordt aangekocht in West-Vlaanderen.  Het zal gebruikt worden door de brandweerposten van Diksmuide, Veurne en Leke om de redding van een paard in nood te oefenen.  Volgens Diksmuids korpsoverste kapitein Filip Vandenberghe kon enkel een oefenpaard aangeschaft worden omdat dit in het Verenigd Koninkrijk, waar het geproduceerd werd, veel wordt gebruikt.  Is in de landelijke zone van de Westhoek veeleer het redden van koeien aan de orde, toch zijn het dezelfde hijs- en tiltechnieken die kunnen ingeoefend worden.  Door zijn gestalte en gewicht laat dit oefenpaard toe om zo realistisch mogelijk te oefenen op diverse noodsituaties.  En het paard heeft ook een naam gekregen: Sandro, naar het gelijknamig paard van zonesecretaris Fien Van Den Bogaert.  Oefenpaard Sandro kostte 9.377,50 euro.

En er werd nog meer geïnvesteerd binnen hulpverleningszone Westhoek. Er kwamen niet alleen nieuwe voertuigen maar ook de interventiekledij voor brandweer- en ambulancepersoneel werd vernieuwd.  De zwarte kledij van de brandweerlui verdwijnt om plaats te maken voor de goudkleur, de natuurlijke kleur van de vezels.  Dat zorgt niet alleen voor een beter onderhoud, het zal ook veel duidelijker zijn als er iets verkeerd loopt.  De Diksmuidse post kreeg ook een industriële wasmachine en droogkast.
Diksmuide kreeg de voorbije maanden ook een nieuwe ambulance.  En verder is het voor de Diksmuidse regio wellicht belangrijk dat nu ook de brandweerpost Merkem over een ladderwagen beschikt.  Volgens de noden kan deze desgevallend ook ingezet worden op Diksmuids grondgebied.
De Leekse post, die eerder een bijkomende multifunctionele brandweerwagen kreeg van de Koksijdse post, kan nu ook beschikken over een warmtebeeldcamera, een toestel dat bij de huidige brandbestrijdingstechnieken onmisbaar is.  Hiermee kunnen interventieteams ook in dichte rook hun weg vinden.

Het totale investeringspakket dat de hulpverleningszone Westhoek investeerde, bedraagt volgens zonevoorzitter en Diksmuids burgemeester Laridon 1,8 miljoen euro.  Maar voor de uitwerking van het meerjarenbeleidplan tot 2022 zullen de middelen moeten opgetrokken worden.  Voor de financiering zal van de 18 gemeenten, die deel uitmaken van deze hulpverleningszone, een supplementaire financiering van 1 miljoen euro gevraagd worden.  Deze bijkomende financiering zal volgens de nu reeds toegepaste verdeelsleutel verdeeld worden over de verschillende gemeenten. Het aandeel van Diksmuide bedraagt zowat 11 procent. (DLD)