In 2013 waren er nog acht Zomerse Vrijdagen, de gratis openlucht-optredens bij een horeca-zaak in het centrum van Diksmuide tijdens de maanden juli en augustus.  Maar begin 2014 liet schepen Ramboer al optekenen dat een verdere uitbreiding van dit initiatief niet wenselijk was om budgettaire redenen.  Daarnaast bleek dat het aanwezig publiek bij de optredens evenredig daalde met de toename van het aantal vrijdagse optredens.  En de Zomerse Vrijdagen gingen op dieet. Zo waren er vorig jaar nog maar vijf Zomerse Vrijdagen en dit jaar zijn ze nog met vier.  Hiervoor kan men op 8 en 15 juli en 5 en 19 augustus ’s avonds terecht bij respectievelijk muziekclub 4AD, Petit Paris, Den Engel en ’t Brouwershuys.

Komende vrijdagavond 8 juli zorgt muziekclub 4AD om 21 uur aan de Kleine Dijk voor een gratis openluchtconcert van Evil Empire Orchestra.  Zij brengt ontaarde crossover van zweterige soul, psychedelica en Afrikaanse grooves.  Zangeres Kimberly Dhondt kreunt en krijst, en vuurt haar begeleidingsgroep aan als een volleerde Janis Joplin.  Dit concert pas ook binnen de gratis muziektredens in muziekclub 4AD in het kader van het gratis zomers kunstenfestival Stad Onderstroom.
Op vrijdag 15 juli zorgt Dansschool El Sanscha (foto archief) voor een zomerse vrijdagavond aan café Petit Paris in de Woumenweg.  De ongeveer 50 dansers en danseressen zorgen voor een swingende avond.  Daarnaast brengen Ales, Rudi en Ils een rijk repertoire aan covers.  Afsluiten doet men er met de knotsgekke feestzangeres Jettie Pallettie.
Op vrijdag 5 augustus moet men vanaf 21 uur aan café Den Engel in de Kiekenstraat zijn.  Daar is er het gratis optreden van de vier rasmuzikanten van Barely 18.  Zij hebben al jaren het swingende, rockende en op sommige momenten soms funky wereldje onder de knie.  Zij slagen er telkens in om hun pubiek te laten genieten van gekende covers.
Het kwartet Zomerse Vrijdagen wordt dit jaar vervolledigd op vrijdag 19 augustus met een gratis optreden van Bariste aan ’t Brouwershuys.  Hij zorgt voor een kleurrijke cocktail van tijdloze en herkenbare dansplaten.  Van oude soul, funk over disco, R&B, reggae, pop en zelfds hiphop overgoten met een vleugje rock.

En er is komende zomer nog gratis muziek te  beluisteren in Diksmuide. In het kader van het festival Stad Onderstroom kan men op maandagavond terecht in de concertzaal van muziekclub 4AD voor The Wrong Objet en Skordatura op 11 juli, James Leg en Double Veterans op 18 juli, Dan Mangan en C Duncan op 25 juli en Equal Idiots en Simple Pigeons op maandag 1 augustus.  Deze gratis concerten vangen telkens aan om 20.30 uur. (DLD)