Voor het woonzorgcentrum Yserheem is er voortaan een nieuw opnamebeleid.  Zo kunnen voortaan nog enkel Diksmuidelingen die meer dan 65 jaar zijn, drie jaar in Diksmuide wonen en die een zekere zorggraad hebben, zich laten opnemen op de wachtlijst.  Daarnaast wil men binnen Yserheem zorgen voor een verhouding 80 procent hulpbehoevende inwoners (RVT) en 20 procent minder hulpbhoevende bewoners (ROB).  Deze verhouding moet een pluspunt zijn voor zowel de bewoners als het personeel, zo stelt OCMW-voorzitter Bart Laleman.  Tenslotte wil men de opnames zo objectief mogelijk laten verlopen.

In het vroeger systeem lieten heel wat mensen zich preventief op de wachtlijst plaatsen.  Maar dat zorgde ervoor dat men meerdere mensen van de wachtlijst moest contacteren vooraleer men een kandidaat vond die effectief wou opgenomen worden.  Dat zorgde ervoor dat een kamer meerdere dagen vrij bleef.  Dat was niet alleen nefast voor zij die effectief wilden opgenomen worden maar ook financieel was dit niet interessant voor het Yserheem.

Voortaan zijn er twee actieve wachtlijsten, eentje voor RVT-opnames en eentjes voor ROB-opnames.  Voor beide categorieën zijn er ook passieve wachtlijsten.  Wie zo snel mogelijk wil opgenomen worden, opteert voor een actieve wachtlijst, wie preventief inschrijft kiest voor de passieve wachtlijst.  Zij worden niet gecontacteerd indien er een plaats vrij komt.  Wie zich inschrijft op de passieve lijst moet dan ook op eigen initiatief contact opnemen met de sociale dienst als men door omstandigheden op de actieve wachtlijst wenst te komen.  Men behoudt dan wel zijn oorspronkelijke inschrijvingsdatum.  Wie op de actieve wachtlijst staat wordt verondersteld opgenomen te willen worden van zodra er een plaats vrij komt.
Van wie op de actieve wachtlijst staat en een vrije plaats weigert, wordt de inschrijvingsdatum met 1 jaar achteruit geschoven.  Daarnaast komt men ook op de passieve wachtlijst terecht.  Vanaf de 2de weigering wordt de inschrijvingsdatum deze van de weigeringsdatum.
Tenslotte kan nog van de leeftijdsgrens van 65 jaar worden afgeweken indien het gaat om min-65-jarigen die jong dementerend zijn.

Meer info : www.diksmuide.be (DLD)