Op 3 juli start de fietszoektocht die SOS Kustpolders deze zomer opzet.  Het is een fietszoektocht door en rond het weidegebied van Lampernisse.  Volgens Peter Bossu, coördinator van SOS Kustpolders werkt zijn organisatie samen met de West-Vlaamse Milieufederatie en Natuurpunt al een hele tijd om de waarde van de poldergraslanden bij het grote publiek bekend te maken. Deze zomerse fietszoektocht die de hele zomer duurt past dan ook in deze campagne.  Men verwacht hiervoor duizenden deelnemers aan de startplaats in Lampernisse.  Peter Bossu hoopt alvast dat al deze fietsers die komen genieten van de Westkustpolders mee een roep zijn voor een betere zorg voor de poldergraslanden.  En voor SOS Kustpolders zijn die poldergraslanden in de kustpolders zowat een oerwoud op kniehoogte.

In de kustpolders vormt vooral het weidegebied van Lampernisse voor Peter Bossu een uniek gebied. Het grootste deel van de komgronden bestaat uit historische hooi- en weilanden. Ze liggen er nog bij zoals pakweg tien eeuwen geleden en het overgrote deel van het gebied is al 25 jaar beschermd als landschap. Het weidegebied van Lampernisse is voor Vogelbescherming Vlaanderen, de moederorganisatie van SOS Kustpolders, op vele vlakken een schoolvoorbeeld van een behoorlijk intact gebleven poldergraslandschap én een win-winsituatie voor landbouw en natuurbehoud. Dit jaar wordt deze regio extra in de schijnwerpers geplaatst, met de bedoeling de specifieke biotoop bekend én geliefd te maken bij een breed publiek. Een fietszoektocht is voor Peter Bossu dan ook een mooie aangelegenheid om de rijke poldernatuur te ontdekken. En, uiteraard, een uitstekend medicijn om zich van alle drukte, haast en lawaai te ontdoen.  Terwijl het ‘s zomers tussen De Panne en Nieuwpoort razend druk is, komt men nauwelijks een paar kilometer landinwaarts dan ook in de complete rust van een soort niemandsland terecht, met uitgestrekte polderweiden, piepkleine dorpjes en vergezichten.

Startplaats van deze zomerzoektocht is het dorpsonthaalpunt, vlakbij de kerk van Lampernisse en café-restaurant Zannekin (Zannekinstraat). De afstand bedraagt 46 km. Deze fietslus bevat 6 semiverharde stroken, maar die zijn bij alle weersomstandigheden goed berijdbaar. Zowel op de recent aangelegde veldwegeltjes naar Pervijze als op de Frontzate fietst men autovrij. Hetzelfde geldt voor de singletrack tussen Oud-Stuivekens en de IJzer. Tijdens de fietszoektocht komt men ondermeer langs het weidegebied van Lampernisse, de IJzervallei, het natuurreservaat van de Viconia Kleiputten in Stuivekenskerke en de toeristische bezienswaardighden als De IJzertoren en de Dodengang.

De deelname is gratis en via het deelnemingsformulier en het oplossen van een aantal vragen waarvan de antwoorden tijdens de tocht te vinden zijn, kan men ook prijzen winnen. De folder van de fietszoektocht, met vragen en antwoordformulier is gratis te verkrijgen in de Toeristische Dienst van Diksmuide (Grote Markt) en café-restaurant Zannekin in Lampernisse (gesloten op dinsdag). (DLD)