Dit jaar worden tijdens de Week van de Amateurskunsten opnieuw de spots gericht op talent van eigen bodem . En dit jaar wil men vooral “De kleine artiest” op het podium plaatsen.  Hiervoor maakt men in Diksmuide ondermeer plaats in het Begijnhof dat voor de gelegenheid op zijn kop wordt gezet.  Daarnaast wordt het WZC Yserheem (foto)  ondergedompeld in een kunstenbad.

Dit jaar gaat de Week van de Amateurkunsten (WAK) over kinderen en kunst, over creatieve jongeren, over de kleine man in de straat, over kleine kunst, over de invloed van jong op oud en omgekeerd, over stimulerende plekken, over experimenteren, proberen en proeven, over nieuw en durven, over (her)ontdekken en doen!
Bij de opening, op vrijdag 24 april in WZC Yserheem worden er kleine huiskamerconcertjes gebracht door leerlingen van het deeltijds kunstonderwijs in de kamers van de bewoners.  Aansluitend is er nog een gezamenlijk concert.
Van 25 april tot 3 mei is er in WZC Yserheem nog het project “100 kunstige zuilen”.  Daarbij wordt het gebouw aangekleed met installaties, schilderijen, tekeningen, brei-, kant- en textielwerk door lokale beeldende kunstenaars: jong en minder jong, kinderen van de basisscholen en van de kinderdagverblijven, cursisten van de kunstacademie, bewoners van het woonzorgcentrum, Het Begijnhof (De Lovie) en Duin en Polder, leden van De Rubensvrienden en de Breiclub.  Dagelijks te bezoeken van 13.30 u tot 19 u.

Op de vooravond van 1 mei is er dan in heel Vlaanderen het project ‘Lokale Helden’ dat maar één doel voor ogen heeft: zwijgende televisietoestellen, ongewoon lege huiskamers en uitzonderlijk veel volk op straat, op pad voor een muzikale degustatie van lokaal gekweekt talent.  In Diksmuide zetten CC Kruispunt, Muziekclub 4AD en de jeugddienst podia op diverse plekken in en om het Begijnhof. In een paar uur tijd kan men er zo proeven van een brede waaier lokaal talent in een gezellige sfeer. Er zijn optredens met energieke rock-pop songs over Brittpoprock naar kleinkunst, van Nederlandstalige covers tot profane liederen…  De optredens gaan door tussen 19 uur en 23 uur en zijn gratis bij te wonen.  Voor de volledige programmatie: zie www.cckruispunt.be of www.4ad.be.

Andere WAK-initiatieven :

Tentoonstelling Jean Vandenhove
De woon- en schilderstek van Jean Vandenhove is een plek waar natuur en kunst elkaar vinden. Men kan er kennis maken met de realistische en surrealistische schilderijen van Jean Vandenhove in zijn atelier langs de IJzer.
Van 24 april tot 3 mei van 10 u tot 20 u, Rapestraat 1, Woumen, T 051 50 35 56.

Tentoonstelling Jan De Keyser
In zijn atelier ‘het chauffagekot’ in zijn ouderlijk huis stelt Jan zijn boomwortelkunst en acrylschilderwerk tentoon. Met zijn boomwortelkunst probeert Jan de vergane glorie en pracht van een boom te doen herrijzen door zijn verloren groeibron zoveel mogelijk te bewerken in eigen vorm en kleur. Hij wil ermee aantonen dat er na de dood van een boom nog een gans levensverhaal mogelijk is. Sinds kort verbeeldt Jan zijn fantasie ook door het schilderen op doek met acryl. Hij houdt zich niet vast aan vaste vormen of aanduidingen. Hij probeert door verschillende structuren een bepaalde vorm van uiting of mening vast te leggen.
Op 25 en 26 april, 1, 2 en 3 mei, telkens van 13 tot 19 uur, Keiemdorpstraat 64, Keiem, T 0497 83 92 34,E  jandekeyser20@gmail.com

Theater De Speye Leke met Solden
‘Jour de soldes’ is een stuk van Gérard Darier in een regie van Rik Labeeuw. Men kan het stuk definiëren als een ‘pashokjeskomedie’. Bernard baat met zijn lieftallige echtgenote een wat ouderwetse winkel uit in dameskledij, waarbij die moet optornen tegen de meer chique zaak van zijn overbuur. Het ene misverstand na het andere zorgt ervoor dat je lachspieren zwaar onder druk komen te staan!
Op 24 en 25 april om 20 uur in OC Lecca, toegang 8 euro, T: 051 50 25 46, E: roger.deblauwe@skynet.be.

Aperitiefconcert Harmonie De Eendracht Esen
Zoals elk jaar ook nu weer een genietbaar programma waarbij de toehoorders bij een aperitiefje getrakteerd worden met goede muziek.
Op 26 april om 10.30 uur in OC Esen, gratis toegang. E: werner.verheecke@telenet.be.

Open repetitie Beerstse Harmonie Willen is Kunnen
Een open-repetitie-avond om iedereen eens te laten proeven van wat het blaasorkest van Beerst in petto heeft. Men kan er kennis maken met verschillende instrumenten, de muzikanten en de dirigent. Jong of oud, man of vrouw, iedereen is van harte welkom.
Op 30 april om 20 uur, Muzieklokaal Beerst, E: blomme_lieselotte@hotmail.com

Oberbayernnamiddag
Jaarlijkse seniorennamiddag opgeluisterd door Die Freundschafts Blaskapelle.
Op 30 april om 14 uur in de Boterhalle.  Toegang 4 euro, T: 0478 58 77 78 (DLD)