Op zondag 7 oktober kan men dwars door Diksmuide lopen.  En dat is ook letterlijk te nemen want tijdens de tweede uitgave van de stadstrail kunnen de deelnemers opnieuw door verschillende gebouwen in het centrum lopen.  Er zijn afstanden van 5 kilometer, 10 kilometer en 16 kilometer.  Voor de organisatoren, ’t Saam, tennisclub De Mane, voetbalclub Diksmuide en het Diksmuids stadsbestuur, wil men van deze stadstrail een familiaal gebeuren maken.  Vorig jaar waren er 962 lopers, dit jaar droomt men luidop van 1.500 deelnemers.

Om 14 uur starten de deelnemers die 5 kilometer lopen en wandelen.  Hiermee richt men zich vooral op de families die er samen een sportieve muzikale middag willen van maken.  Onderweg wordt immers ook voor wat muzikale animatie gezorgd.  Het 5 kilometertraject doet ondermeer het WZC Yserheem, het appartementencomplex op de vroegere site Maertens aan de bloemmolenkaai, de voormalige bloemmolens waar gelopen wordt over de loopbrug die beide toren verbindt, kinderdagverblijf Prutske en bouwmaterialenbedrijf Vinckier aan.  Dat laatste bedrijf dat de stadstrail sponsort wordt helemaal doorlopen van de natuursteenverzagingsafdeling en de betonafdeling tot aan de vernieuwde toonzaal. Voor zaakvoerder Thomas Vinckier sponsort zijn bedrijf ook graag deze stadstrail.  Hij vereenzelvigt zijn familiaal bedrijf ook graag met het familiaal evenement dat de stadstrail is.
Deelnemers van de 10 kilometer doen bijkomend ook de school ’t Saam aan en de brandweer aan de Heernisse.  Zij lopen ook langs de Beerstblotestraat en gaan door een hoeve om zo aansluitend het bedrijf Vinckier te bereiken.  Deelnemers aan de 10 kilometer vertrekken om 15 uur.
Voor de 16 kilometer, de zogenaamde 10 miles start men, zoals ook voor de andere afstanden, op de Grote Markt eveneens om 15 uur.  Zij doen ook alle gebouwen aan, waar de andere afstanden doorheen gaan maar maken een grotere lus door Beerst Blote.  Alle trajecten werden uitgetekend door André Mingneau die ook al tekent voor de In Flanders Fieldsmarathon.
Men kan inschrijven via www.stadstraildiksmuide.be. Voor de 5 kilometer is de deelnameprijs 8 euro, voor de 10 en 16 kilometer is dat 12 euro.
De stadstrail steunt ook enkele sociale doelen.  Enerzijds wordt het project “Dementie in beweging” ondersteund.  In het kader daarvan loopt men tijdens de stadstrail ook net als vorig jaar door deze gesloten afdeling van WZC Yserheem.  Daarnaast wordt ook het project Time-out van de school ’t Saam ondersteund.  Dit is een tijdelijke bijkomende begeleiding van jongeren op een plaats buiten de school.  Een dergelijke time-out wordt opgestart om een moeilijke periode te overbruggen.  Met de steun van de stadstrail wil men een locatie buiten de school huren, de externe hulpverleners vergoeden en de nodige hulpmiddelen aankopen.
En tenslotte hoopt men op deze zondagnamiddag niet alleen heel wat sportievelingen door het centrum te zien lopen of wandelen, er wordt ook gerekend op de supporters.  Het wordt voor sportschepen Marc De Keyrel dan ook een namiddag waar iets te beleven zal zijn in Diksmuide want naast het sportieve luik wordt er ook gezorgd voor heel wat animatie op en naast het parcours. (DLD)