Zaterdag brengt Willem Vermandere twee van zijn liederen zowel in het (west)-vlaams als in het frans.  En dat in de IJzertorencrypte.  Als signaal kan het tellen.  Hij doet dit in het kader van de herdenking van de broers Edward en Frans Van Raemdonck en Amé Fiévez die 100 jaar terug sneuvelden in Steenstrate.  Twee vlaamse en een waalse soldaat, die samen begraven liggen onder het witte kruis, tussen de stompen van de eerste IJzertoren.  Ze zijn dan ook intussen alle drie symbolen van de IJzer geworden.  Hun beider families maar ook Vlaamse en Waalse politici zullen zaterdag deze herdenking bijwonen en luisteren naar Willem Vermandere die zijn “Duuzend soldaten” en “La belle Rosselle” in beide landstalen zal brengen.

100 jaar geleden stierven de Vlaamse gebroeders Van Raemdonck, samen met de Waalse soldaat Amé Fiévez in vreemde omstandigheden in Steenstrate bij Ieper.  Hun dood werd wel aangegrepen door verschillende nationalistische groeperingen.  Ook aan de IJzertoren waar het beeld werd opgehangen van de Vlaamse broers die in elkaars armen waren gestorven in het niemandsland terwijl de rol en de dood van de Waalse soldaat Amé Fiévez bij dit drama jarenlang werd verzwegen.  Hun trieste maar vreemde verhaal werd gebruikt en jawel … misbruikt. Maar volgens Dirk Demeurie, directeur van het Museum aan de IJzer, heeft intussen de geschiedenis tijd gekregen om geschiedenis te worden.  De symboolwaarde is dan ook niet enkel twee broers die voor elkaar opkwamen, maar wel de slachtoffers bij twee broedervolken die al een geschiedenis van ettelijke eeuwen delen.  Van deze 100ste verjaardag van hun overlijden wilde men dan ook een gezamenlijke herdenking maken, wars van politieke en nationalistische heldenverering.  Tijdens de voorbije weken waren er reeds herdenkingsmomenten in zowel Temse, het geboortedorp van Frans en Edward Van Raemdonck als in Calonne (Antoing) vanwaar Amé Fiévez afkomstig was.  Zaterdag gebeurt dit bij hun gezamenlijk graf, in de crypte van de eerste IJzertoren in Diksmuide. (foto)

Zaterdag 25 maart is er vanaf 10 uur, na een korte verwelkoming, een bloemenhulde bij hun graf.  Vervolgens zijn er toespraken door ondermeer vertegenwoordigers van de vzw Aan de IJzer, het Verbond Vlaamse Oud Strijders, de Vlaamse Vredesvereniging en Vlaamse en Waalse politici.  Dit alles wordt muzikaal gekaderd door Willem Vermandere.
’s Namiddags is er nog om 15 uur een hulde aan het monument in Steenstrate bij Ieper waar ze 100 jaar terug samen sneuvelden.   Zondag 26 maart is er tenslotte nog een eucharistieviering in de kerk van Temse en een wandeling langs 12 gedichten van de gebroeders Van Raemdonck in publieke ruimten in Temse.
Op zaterdag 11 november wordt tijdens de Vredesdag aan de IJzer nog aandacht gegeven aan alle IJzersymbolen die 100 jaar terug sneuvelden: de gebroeders Van Raemdonck en Amé Fiévez maar ook Frans Kusters (25/8) en Renaat De Rudder (17/12). (DLD)