Naar aanleiding van de 30.000ste Last Post, die donderdagavond 9 juli wordt geblazen onder de Ieperse Menenpoort, zal over de hele wereld dit eerbetoon aan de gesneuvelden van de eerste wereldoorlog klinken.  Dit gebeurt in brandweerkazernes want het is een traditie dat de klaroenblazers van de Ieperse Last Post Association gerekruteerd worden bij de lokale brandweer van Ieper.  Ook in Leke en Diksmuide zal donderdagavond naar aanleiding van deze 30.000ste Last Post deze sonnerie klinken.  Opmerkelijk is wel dat in de Diksmuidse brandweerkazerne aan de Heernisse ook de burgemeester van het Duitse Finnentrop zal aanwezig zijn.  Hiermee wordt nog meer het universele van deze Last Post onderstreept.  Het is niet langer een eerbetoon voor de Engelse gesneuvelden alleen maar voor alle doden van de eerste wereldoorlog.

In de brandweerpost van Leke wordt de kazerne en het aanpalende OC Lecca donderdagavond om 19 uur geopend voor het publiek.  Na een welkomwoord door kapitein Filip Vandenberghe en een reflectie over WO I wordt om 19.50 uur de Last Post geblazen door klaroenblazers.  Vanaf 19.55 u kan men er dan live het VRT-verslag van de 30.000ste Last Post in Ieper volgen.  Een drankje wordt aangeboden door het Diksmuids stadsbestuur aan iedere aanwezige.  Iedereen is welkom.

In de Diksmuidse kazerne aan de Heernisse (foto) is er een gelijklopend programma. Daar is iedereen welkom vanaf 19.15 u.  Om 19.45 u wordt dan een ode gebracht aan de vele gesneuvelden van WO I in het algemeen en in het bijzonder aan de diegenen die lid waren van een brandweerkorps.  Om 19.55 u wordt dan de Last Post geblazen door klaroenblazers Dirk Christiaen en Leon Dewyze.  Vervolgens kan men er eveneens het rechtstreeks TV-verslag vanuit Ieper volgen.  Ook in de Diksmuidse kazerne wordt een drankje aangeboden.
Opmerkelijke gasten zullen in Diksmuide een delegatie uit het Duitse Finnentrop zijn.  Het Diksmuids brandweerkorps is sinds vele jaren verbroederd met de pompiers uit Finnentrop.  Overigens is Diksmuide reeds lang een voortrekker geweest om de hand te reiken naar de vijanden van weleer want amper een paar decennia na de tweede wereldoorlog, in 1965, was er in Diksmuide ook al de jumelage met het Duitse Rottach-Egern.
Naast de burgemeester uit Finnentrop zullen ook vier brandweermannen uit deze Duitse stad aanwezig zijn op het Diksmuidse luik van de ode aan de ode. Het zullen opmerkelijke gasten zijn van de vijanden van weleer voor een Last Post die destijds startte als een Engels eerbetoon.  Maar op vandaag is dat uitgegroeid tot een universeel eerbetoon voor alle gesneuvelden.  De aanwezigheid van de Duitse eregast op de Diksmuidse Last Post zal dat enkel nog meer onderstrepen.  (DLD)