Na omvangrijke renovatiewerken gaat vrijdagnamiddag met een herdenkingsplechtigheid in aanwezigheid van de Duitse ambassadeur in België, de Duitse militaire begraafplaats in Vladslo opnieuw open.  Meteen wordt deze begraafplaats aan de Houtlandstraat ook een digitale begraafplaats.  Bezoekers zullen er immers een gratis app kunnen downloaden waarmee ze informatie kunnen opladen die tijdens het bezoek op bepaalde plaatsen wordt afgespeeld.  Zo zullen de bezoekers, interactief, meer te weten komen over de geschiedkundige activiteiten, over de bijzondere betekenis van de begraafplaats en over de biografieën van de daar begraven gesneuvelden.  Deze app is opgesteld in vier talen en werkt met een geïntegreerde GPS-kaart die helpt bij de oriëntering.  Deze app is beschikbaar op de Duitse begraafplaatsen die meer dan 50.000 bezoekers per jaar tellen.  Tot dusver zijn dat de kerkhoven van Langemark en Vladslo.  De Duitse begraafplaatsen zijn overigens de eerste die ook digitaal gaan.

Enkele jaren terug nog werd de omgeving van het kerkhof opgewaardeerd met de heraanleg van de Houtlandstraat en de aanleg van parkeerplaatsen.  Bij de renovatie van het kerkhof zelf, waar 25.645 gesneuvelden begraven liggen en dat vooral bekend is door de aanwezigheid van de beeldengroep “Het Treurend Ouderpaar” van Käthe Kollwitz, werd nu het gebouwtje aan de ingang van het kerkhof gezandstraald.  Daarnaast werd ook de berging bij het toegangsgebouw verwijderd.  Verder kwamen er op het kerkhof nieuwe paden, de graftegels, waarvan er sommigen door de jaren heen wat weggezakt waren, werden opnieuw genivelleerd, er werd ook nieuwe grond aangevoerd en vers gras ingezaaid.  Deze werken hebben 180.000 euro gekost.  Hiervan werd 50 procent gesubsidieerd door de Vlaamse regering die het kerkhof heeft erkend als onroerend erfgoed.  Daarnaast wordt er jaarlijks ook een onderhoudssubsidie ter beschikking gesteld.
Met deze renovatiewerken te Vladslo werden nu drie Duitse begraafplaatsen gerestaureerd.  Na Hooglede, Langemark en Vladslo wordt volgend jaar de Duitse dodenakker van Menen aangepakt.  Dat zal in herdenkingsjaar 2017 passen bij de herdenking van 100 jaar Slag om Passendale.  (DLD)

Foto : archief