In de Blankaart heeft Natuurpunt IJzervallei, samen met de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos een drijvende vogelkijkhut geopend. Deze kijkhut, die open is voor alle natuurliefhebbers, zal doorgaans op de Kleine Blankaart liggen. Ze zal dan ook vanaf het Blankaartpad bereikbaar zijn.  Belangrijkste voordeel is dat de hut kan verplaatst worden.  De hut wordt dan met een bootje naar de gevraagde plek getrokken. Er wordt wel altijd afgewogen of de verstoring van de natuur op de gevraagde plaats en het gevraagde tijdstip niet te groot is.  Wie vanuit de kijkhut op een andere plek vogels wil spotten, kan dan ook hiervoor altijd een afspraak maken met Natuurpunt.

Intussen gaan ook de natuurinrichtingswerken, die al sinds 2009 aan de gang zijn in de Blankaart verder. De werken worden gefaseerd uitgevoerd en hebben voornamelijk het herstel van rietmoeras als doel. In de zomer van 2016 zal een vierde reeks werken worden gestart, dit keer in het Soetensbroek en het Neckersbroek. In 2012 is in een eerste fase al het waterpeil in een zone rond de Blankaartvijver al beperkt verhoogd. In de tweede fase, die nu in voorbereiding is, zal nu ook in het Merkembroek en het Woumenbroek het waterpeil beperkt verhoogd worden. Dat zal gebeuren wanneer een nieuwe pomp van de Engelendelft naar het kanaal Ieper-IJzer in gebruik is.  Hierdoor zal het waterpeil in de Engelendelft niet mee verhoogd worden.
De volgende jaren worden nog afgravingen gedaan om een plas-draszone te maken rond het uitkijkplatform aan de stuw op de Stenensluisvaart. Ook nieuwe uitkijktorens, een kijkplatform en infopunten zullen er de bezoekers van het natuurgebied verwelkomen.
Samen met de bouw van een waterkering door Waterwegen en Zeekanaal en de hydrologische isolatie van het bekken van de Engelendelft door de Vlaamse Milieumaatschappij, gebeuren de waterpeilverhogingen in het kader van de uitvoering van het raamakkoord over de Blankaart dat in 2001 door 16 partijen werd gesloten over het waterbeheer in het Blankaartbekken. Uiteindelijk zal in het volledige gebied een waterpeil worden ingesteld dat optimaal is voor moerasherstel- en ontwikkeling. Hierdoor kunnen Europese natuurdoelstellingen voor de Blankaart gehaald worden. Het voor de natuur optimale waterpeil kan ingesteld worden wanneer de waterkering klaar is en nadat de noodzakelijke gronden zijn aangekocht of uitgeruild en in natuurbeheer zijn. (DLD)

Foto : Albert Ommey