Er zijn alvast drie redenen om deze zomer naar Leke te trekken.  Allereerst is er op vrijdagavond 22 juli de wereldrecordpoging van Vladslonaar Yoeri Delepierre die in Leke niet minder dan 200.000 sokken wil ophangen aan een 14 kilometer lange wasdraad.  Deze worden vrijdagnamiddag opgehangen en om 20 uur wordt vastgesteld of hij het wereldrecord al dan niet heeft gebroken.  Deze recordpoging gaat gepaard met enkele nevenactiviteiten.  Op vrijdag is er vanaf 18 uur een smulmarkt en op zaterdag 23 juli is er vanaf 14 uur een kinderspeeldorp. Dan is er ook vanaf 20.30 u een veiling van kledingstukken van bekende Vlamingen.  Deze veiling wordt gepresenteerd door Jef Desmedt, bekend van de VTM-reeks Familie.  Op zondag 24 juli kan men tenslotte vanaf 15 uur voor 10 euro optredens van Vlaamse artiesten bijwonen.  De opbrengst van dit Leeks sokkenweekend gaat naar 2 goede doelen: de VZW De Helpende Hand en de Vriendenkring Jong Leke.

Tijdens het eerste weekend van augustus is er dan de 45ste editie van het recreatief fietsevenement “24 Uren van Leke”.  Meteen wordt dit de laatste “24 uren” want door een gebrek aan nieuwe mensen die de organisatie willen helpen, moet men de handdoek in de ring gooien.  Maar eerst is er dus nog op zaterdag 6 en zondag 7 augustus de laatste “24 Uren van Leke”.  Op zaterdag wordt om 16 uur het startschot gegeven aan café ’t Stroompje.  Op zaterdag is er om 19 u nog een reuzebarbecue waarvoor men kan inschrijven tot 3 augustus voor de prijs van 18 euro, kinderen betalen 3 euro.  (0473/48.11.24).  Les Folles de Gand geven om 21.30 u nog een optreden.  Op zondag 7 augustus is er vanaf 14 uur straatanimatie en om 15 uur en 17 uur geeft toneelkring De Speye een opvoering van “De Wonderdrank”.  Intussen zullen de deelnemers aan de “24 Uren van Leke” tot zondagnamiddag hun rondjes blijven draaien.  De prijsuitreiking met 350 prijzen gaat door om 18.30 uur.  Iedere deelnemer krijgt een aandenken.  Met de “24 Uren van Leke” wordt ook een sociale organisatie ondersteund.  Dit jaar is dit de Regenboog uit Koekelare, een school met buitengewone zorg.

En tenslotte is er nog de Kunstzomer Leke 2016.  Via een 10 kilometer lange auto-, fiets- en wandelroute door het schilderachtige Leekse landschap kan men tot 21 augustus op een 30-tal locaties werk zien van 90 Europese kunstenaars.  Men vindt deze in Leke op boerderijen, de kerk, het klooster, de school, de molen, de kunstgalerij, tuinen, … De catalogus en een plannetje met de bewegwijzering is gratis te verkrijgen in kunstatelier “Moeders huisje”, in de Dwarsstraat 4 te Leke.  Infomail : rita.vergote.rive@gmail.com. (DLD)